Kultúra
2016. május 30.

Bakaoperett a kiállításon

Két hétig várja látogatóit a Hősök Napja alkalmából vasárnap megnyílt kiállítás a művelődési központban.

Lazók Zoltán polgármester megnyitóbeszédében arról szólt, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteménye speciális témát dolgoz fel: azokat a különleges színházi formákat mutatja be, melyeket az első világháború a fronton és a hadifogolytáborokban hívott életre.

A frontszínházak dokumentumait, a hadifogolyszínházakból hazamenekített relikviákat, ritka, különleges fényképeket, színlapokat, grafikákat tekinthetnek meg a látogatók, amelyek – ha áttételesen is – jól illusztrálják a világégés korát.

- A molinókon tematikusan elevenedik meg az első magyar frontszínház megalakulása és működése, valamint az egyéb színházi események, a hadifogolytársulatok működése, ugyanakkor bepillanthatunk az akkori színpadok, színházi lapok, az előadott darabok titkaiba is. A látvány korabeli háborús filmhíradó-részletek vetítésével egészül ki, melyeket az installációba beépített LCD televízión tekinthetnek meg a látogatók.

A filmvetítés alatt olyan közismert korabeli operett-részletek szólnak, melyeket a harcok szünetében, illetve a hadifogolytáborokban is hallhattak, énekelhettek a katonák – mondta a városvezető, majd ezt követően korabeli katonadalok hangzottak el, Bakaoperett címmel.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek