Sport
2016. december 08.

Oroszlány sportja – félezer oldalon

Egykori és jelenlegi versenyzők, edzők és sportvezetők töltötték meg szerda délután a művelődési központ színháztermét, ahol a város sportjának elmúlt 90 évét idézték fel, s bemutatták azt a most elkészült, a témát feldolgozó, közel félezer oldalas kötetet, amelyet Magyar György szerkesztett.

Az ünnepségen Lazók Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: A társadalom minden területen elismeri a sport fontosságát. Ezért is fontos számunkra, hogy lehetőségeinkhez mérten minden eszközt megragadjunk a jó példák felmutatására, a lehetőségek megismertetésére. Magától értetődően állt minden szereplő a nemes ügy mellé, hogy elkészüljön az a kötet, amelyben felidézzük Oroszlány kilenc évtizedes sporttörténetét. És ennek a nemes szándéknak nemcsak a nosztalgia volt a mozgatórugója, hanem az a büszkeség, hogy van mire emlékeznünk.

Az eseményen Szabó Lajos történész, múzeumigazgató és Hartmann József címzetes igazgató méltatta a könyv erényeit, alaposságát és hiánypótló jelentőségét, majd ezt követően húszan vehették át a sportban végzett tevékenységükért, sportteljesítményükért, sportszakmai munkájukért a polgármesteri elismerést.

A program zárásaként Rajnai Gábor alpolgármester ajánlotta a jelenlévők figyelmébe az ez alkalomból megrendezett kiállítást: Oroszlányban mindig is tiszteletet parancsoló, elhivatott sportolók, edzők és sportvezetők tevékenykedtek, nem egyszer világra szóló eredményeket produkálva, ugyanakkor a versenysport mellett a tömegsport, a diáksport is sokakat megmozgatott. 8 szakág mutatkozik be a tárlaton, olimpiák és világversenyek emlékei, relikviái tekinthetők meg, december 19-éig, a több mint félszáz trófea mellett sok sporteszköz is látható, az előtérben pedig gazdag fotógyűjtemény ad ízelítőt a 90 éves oroszlányi sporttörténetből.

- Mielőtt mindezt megtekintenénk, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindenkinek, aki bármilyen részt is vállalt ebben az embert próbáló munkában, hiszen a szerkesztésben, nyomdai előkészítésben, az adatok egyeztetésében, a sportági anyagok megfogalmazásában, a fotóanyag elkészítésében, a mai rendezvény megszervezésében sokan vettek részt, akik név szerinti felsorolása lehetetlen lenne. Jót tettek, s mindezt jól tették, Oroszlányért, a városért tették – ennél nagyobb dolog meggyőződésem szerint nincs – fogalmazott Rajnai Gábor.

Részlet a kötet ajánlójából: Dr. Magyar György, a kötet szerkesztője és több anyag szerzője, karöltve sportvezetőkkel, pedagógusokkal, testnevelő tanárokkal és sok-sok segítővel, alig pár hónapja vágott bele, hogy feltárja és bemutassa Oroszlány elmúlt 90 évének sportéletét az 1925-1926-os évektől, amikor az írásos dokumentumok szerint beindult a levente mozgalom. Ezt követte az egyházi, majd állami tanintézmények bekapcsolódása, a bányász sportkör 1946-os megalakulása.

Meggyőződésem, hogy aki kézbe veszi a könyvet, elcsodálkozik azon, hogy a több mint negyven sportszervezet sokezer tagja mennyi elismerést, dicsőséget szerzett önmagának és településünknek. A kilenc évtized eredményei, hol csillogóbb, hol halványabb teljesítményei bizonyítják a sport összetartó erejét, közösségformáló hatását. (Lazók Zoltán)


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek