Közélet
2017. május 01.

Ismét Civileké a Ház

Huszonegy évvel ezelőtt határozták el Oroszlányban, hogy olyan programsorozatot szerveznek, amelyben kiemelt figyelmet kapnak a település civil, társadalmi és sportszervezetei. Ennek keretében nyitotta meg kapuit vasárnap a művelődési központban a XXI. Civileké a Ház.

A közösségek tevékenységének bemutatását, a Civil Pást kiállítást Körtvélyfáy Zoltán művelődésszervező egy Tamási Áron idézettel nyitotta meg vasárnap délután: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

- Miért fontosak és sokszor hatékonyabbak a „civilek”? A civil szervezeteket nem kötik túlzottan szigorú jogszabályok, ezért rugalmasak, gyorsan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, és olyan hiányterületeken is pillanatok alatt képesek megjelenni, ahol a kormányzati, közigazgatási szervezetek, állami intézmények nem éppen „problémaérzékenyek”. Így a civil szervezetek állandó kontrollt jelentenek. Indikátorként azonnal jelzik, ha valami nem jól szabályozott, nem jól működik, ha érdeksérelem történik. Jó példával járnak elől, és a társadalmi változásokra erjesztően hatnak. A civil szerveződések a demokrácia iskolái, hiszen gyakorlatukban megmutatkozik, tisztában vannak avval, hogy felelősek vagyunk szűkebb – tágabb környezetünkért. Erősítik az együttműködést és gyakorolják a szolidaritást. Közben példát mutatnak a szabadidő hasznos eltöltésére és tagjaik számára biztosítják a valahová tartozás tudatát, valamint a hasznosság érzését – fogalmazott az OKSZÍK munkatársa.

Kiállítók: MEASZ, Oroszlányi Bányász Népdalkör, Falu Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, OMBKE, Fénnyel Festők Fotóklubja, Szövőszakkör, Képzőművész Szakkör, Pepecsvörk Klub, Természetbarátok, OBK, HEMO, Sakkszakkör, Dance Reform Stúdió, Kertbarátok Köre, Örökifjak Nyugdíjas Klub, OTSZE, Szlovák Klub, Szlovák Klub/Tarnóc, Sala Tvoje Mesto.

A kiállításmegnyitót követő gálán, a Tánc Világnapjának apropóján a Szabó Tibor gyermeknéptánc csoportja, a Cirill Táncstúdió, a Silhouette balett, a HÉBÉ tánciskola és a Dance Reform stúdió fiataljai szórakoztatták a civilház első napjának látogatóit.

A részletes programot a város és az OKSZÍK weboldalán tekintheti meg!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek