Közélet
2017. June 26.

Határon átnyúló együttműködés

Oroszlányban tartotta ez évi második közgyűlését hétfő délelőtt Michl József, tatai polgármester elnökletével a Pons Danubii EGTC, Európai Területi Társulás, amelynek a szlovákiai Észak-Komárom, Gúta és Ógyalla mellett Tata, Kisbér, Oroszlány és Komárom is tagja.

A csoportosulás az Európai Unió társfinanszírozásában, területi együttműködésben megvalósuló programok végrehajtása révén, a meghatározott települések közigazgatási határain belül kívánja lehetővé tenni és előmozdítani a gazdasági és társadalmi kohéziót.

Mint azt Lazók Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta: a három felvidéki és négy megyei taggal alkotott közösség azért is jól választott, amikor rendezvényével Oroszlány mellett döntött, mert a település határon átnyúló kapcsolatai immár évszázados múltra tekintenek vissza. 1701-ben érkeztek Oroszlányba az első telepesek Nyitra, Pozsony és Terencsén megyéből, így népesítve be újra ezt a területet.

Kapcsolatunk a Felvidékkel azóta is aktív és rendszeres. Testvérvárosunkkal, Vágsellyével, valamint Lévával, Garamkovácsival és Myjavával éppen egy éve újítottuk meg 5 évre szóló együttműködési megállapodásunkat – fogalmazott Lazók Zoltán.

A közgyűlés többek között megtárgyalta a gazdasági akcióterv előkészítéséről szóló beszámolót, elfogadta 2016-os mérlegét és a Pons Danubii EGTC közbeszerzőjével kötendő keretszerződést, majd a közösség tagjai megtekintették a majki műemlékegyüttest.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek