Hír
2017. augusztus 20.

Városi elismeréseket adtak át

Lazók Zoltán polgármester köszöntötte elsőként Szent István napján az ünnepi képviselő-testületi ülés vendégeit, meghívottait, valamint a televízió nézőit.

- Szent István felismerte, hogy nemzetünk csak akkor maradhat meg, ha gyökereiben szilárdan megkapaszkodva, mindennapjait a kor kívánalmaihoz tudja igazítani. Az államalapítással eldőlt, hogy nem kell eleinknek tovább vándorolnia, hazára leltek. A Szent Király cselekedeteinek legnagyobb eredménye éppen az, hogy kijelölte népe számára azt az utat, amely kiszámítható, tervezhető jövőt teremtett a nemzet számára.

- Ma ünnepelünk, vagyis valamit másképpen teszünk, mint a hétköznapokon. Egy kicsit megállunk, visszanézünk a közösen megtett utunkra. Nyugtázzuk a jó dolgokat, emlékezünk a boldog, a néha szomorúbb időkre, és új elhatározásokat teszünk. Egyikünk sem szerződött tévedhetetlenségre, de azt ígértük, hogy vállaljuk tetteinkért a felelősséget. Szükségünk van egymásra és szükségünk van az egymás iránti jóakaratunkra is ahhoz, hogy az ünnep emlékezetes és örömteli lehessen. Tegyünk érte ma és minden nap – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepi gondolatokat követően File Beáta jegyző ismertette az ez évi kitüntetettek névsorát, és az elismerések indoklását.

1. Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért aranygyűrű” kitüntetést adományoz Takács Mária részére, aki úttörő szerepet játszott a magyar női súlyemelősport létrejöttében és felemelkedésében. Legjelentősebb sportsikereit az Oroszlányi Bányász Sportkörben aratta, melynek eredményeként neve felkerült a város sportdicsőség táblájára. Sokszoros magyar bajnoki, Európa-bajnoki, világbajnoki, masters világbajnoki eredményei elismeréseként a XX. század legjobb magyar női súlyemelőjének és a Súlyemelő Halhatatlanok Csarnokának tagjává választotta a Magyar Súlyemelő Szövetség. Megkapta a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjét. Évtizedek óta dolgozik a súlyemelő sportág fejlődéséért, jelenleg a Magyar Súlyemelő Szövetség igazgatója. A mai napig segíti az országos hírű oroszlányi súlyemelőket, támogatja az egyesület munkáját a helyi súlyemelő akadémia létrejötte érdekében.

2. Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért aranygyűrű” kitüntetést adományoz Szöllősy Péter építészmérnök-tervezőnek Oroszlány érdekében végzett kiemelkedő szakmai és társadalmi tevékenységéért.

Szöllősy Péter közel 50 éve él városunkban, mindig példamutató precizitással, szakmaszeretettel segítette elő városunk fejlesztését, arculatának javítását. Legjelentősebb munkái az uszoda, autóbusz pályaudvar, óvoda, bölcsőde felújítás, Spar áruházak tervezése. Szakmai segítséget nyújt az oroszlányi civilszervezeteknek, az ötletek megvalósíthatósága érdekében önzetlenül készít terveket szakmai tudásának legjavát adva. Megtervezte az 1956-os emlékmű, a Fáy András szobor, a most készülő Szent Borbála szobor környezetének terveit. Példát mutat a fiatal építészeknek szakmaszeretetről, és minden oroszlányinak lokálpatriotizmusról.

3. Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományozunk Schäffer Attila futballedző részére. Pályafutását az Oroszlányi Bányász Sportkörben kezdte, majd a tatabányai futballcsapatot erősítette. Egy sérülés után aktív játékosként már nem tudott tovább sportolni, edzőként próbálta ki magát. Bebizonyosodott, hogy ez az ő útja. Megszerezte a szükséges szakmai képesítéseket és kiváló edző lett. Az Oroszlányi Szabadidő Egyesület Labdarugó Szakosztálya keretein belül 60 iskolással, az Óvoda és Intézményi Program felkészítő edzőjeként pedig 50 óvodással foglalkozik. A gyermekek és sport szeretete, az egészséges életre nevelés fontossága vezérli szakmai munkáját.

4. Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz Domina József részére. A Bakfark Művészeti Iskola Igazgatójaként évek óta azon fáradozik, hogy az oroszlányi gyermekekkel megismertesse, megszerettesse a zene és a tánc világát, és egészséges lelkű, művelt gyermekeket neveljen az általa vezetett tanári kar. Az iskola tanítványai közül sokan művészek, zenetanárok lettek, vagy zenei pályára készülnek. A város lakói büszkék lehetnek az általa vezetett kiemelkedő színvonalú művészeti intézményre. Az általa irányított szakmai munka eredményét mutatja, hogy az idei évben 72 pályázó közül a Bakfark Művészeti Iskolát Megyei Príma díjra jelölték. A szülői munkaközösség tanári, oktatásvezetői munkáját elismerésre méltónak tartja.

5. Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz Cservenák Erzsébet részére. 1984-ben költözött Oroszlányba. Itt az Oroszlányi Bányagarázsnál lett gépkocsivezető, onnan is ment nyugdíjba. Nyugdíj mellett továbbra is gépkocsivezetőként dolgozott az egészségügyben az ügyeletes autón. Már a munkás évei alatt tagja lett a színjátszó körnek. Számos versmondó versenyen vesz részt és végez első helyen, például: Nagy Bálint emlékverseny, Életet az éveknek, hetedik éve a Nyugdíjasok Országos Ki Mit Tud versenyén ér el első helyezést. A legutóbbi versenyen külön Arany fokozat elismerést is kapott. Irodalom és művészetszeretetével, aktív életével példát mutat korosztályának. A város kulturális eseményein felkérésre mindig szívesen vállal versmondást, ezzel is emelve a rendezvények színvonalát, ünnepi hangulatát. Közéleti munkában is szerepet vállal, a Bányász Szakszervezetben bizalmi feladatot lát el. Tagja a Nyugdíjas Értelmiségi Klubnak, és továbbra is gyakorolja szakmáját, beteg társai szállításában segédkezik.

6. Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz Babér Zoltán bányásznyugdíjas részére. Babér Zoltán Oroszlányban született. 1981-ben kezdte meg munkáját az Oroszlányi Szénbányák XX. bányaüzemében, mint műszaki ügyintéző, majd gépészeti művezető, főművezető, később a bányaüzem bezárásáig gépészeti részlegvezető. 2000-től nyugdíjba vonulásáig a Márkushegyi bányaüzem hidraulika részlegének gépészeti vezetője volt. Nyugdíjazását követően 2009-ig is aktívan dolgozott munkakörében. A XX. bányaüzem bezárását követően különös figyelmet fordít a bányászhagyományok ápolására, dokumentálására, az oroszlányi bányász élet fotókon történő bemutatására. Digitalizálta és közkinccsé tette édesapja fényképeit, melyekből nyomon követhető a város élete, fejlődése. Évente megszervezi a régi XX-as aknai dolgozók összejövetelét, ezzel is biztosítva a bányászhagyományok és kollégák kapcsolatainak megmaradását. Munkája, személyisége elismerésre méltó.

7. Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Oroszlányért” kitüntető díszoklevelet adományoz Lantos Gyula Andrásné ének-zene tanár, intézményvezető-helyettes részére. A Hunyadi Mátyás Általános Iskola pedagógusaként nagy hangsúlyt fektet a gyermekek zenei nevelésére, a népdalok, a kórusirodalom megismertetésére, a tiszta népzene megszerettetésére. A nyolcvanas években létrehozta az iskolai kórust, részt vettek az Éneklő Ifjúság programban. Jelenleg is évről-évre szervezi az iskolai énekversenyt, a Nyár este dallal- muzsikával programot. Munkája eredményeként a város általános és középiskolai tanulói helyben a művelődési házban vehetnek részt az Országos Filharmónia Ifjúsági bérletes előadásain. Szakmájának szeretete példát mutat a fiatal kollégái számára. Tevékenysége során folyamatos hangsúlyozza a szakmai képzés fontosságát. Elkötelezettsége a pedagógusi pálya iránt példaértékű. A tantestületi közösség tanári, oktatásvezetői munkáját elismerésre méltónak tartja.

A hivatalos városi program ezt követően a Millenniumi emlékműnél folytatódott, ahol Lazók Zoltán az államalapító király tevékenységét méltatta.

Az új kenyér megszentelését és megszegését követően az önkormányzat, az intézmények, a politikai és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a közelmúltban megújult emlékhely talapzatánál.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek