Hír
2017. augusztus 22.

Napelem hárommilliárdból

Egy oroszlányi és egy felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű létesítéséhez összesen több mint 6 milliárd forint támogatást kap a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság - az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben – olvasható a portfolio.hu portálon.

A projekt leírása szerint Oroszlány külterületén, a Bokodi-hűtőtó mellett 17,208 megawatt névleges teljesítőképességű, fotovoltaikus erőmű épül, a megtermelt energiát a közcélú hálózatba táplálják.

A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 79 970,45 gigajoule-lal nő, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége 21 671,99 tonnával csökken. A támogatás meghaladja a 3,2 milliárd forintot.

A napelem vagy fotovillamos elem, amit az idegenes photo-voltaikus kifejezésből a magyar irodalom olykor PV elemnek is nevez, olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja.

Az energiaátalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, vagyis elektromos áram jön létre.

-A fotó illusztráció-


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek