Hír
2017. augusztus 31.

Szobrot avattak

A közelmúltban lepleztük le a Kocsedó emlékhelyet, majd az ófaluban állítottak táblát az oroszlányi kultúráért kitüntetettjeinek, most pedig újabb, jelentős képzőművészeti alkotást adunk át a város és a szűkebb környék lakóinak.

Persze felmerül a kérdés, hogy kell-e ennyi emlékmű, szükségünk van-e ezekre. Én ilyenkor mindig azt a mondást szoktam idézni, hogy Aki a múltját nem becsüli, az a jövőt nem érdemli – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét csütörtök délután Lazók Zoltán polgármester a város Borbála telepén tartott ünnepségen, ahol a Szent Borbála szobor leleplezésére gyűltek össze a Oroszlány lakói.

- Ma olyan alkotást avatunk, ami a város életének meghatározó időszakára emlékeztet, s ez a 80 éves bányászmúlt. Arra a történelmi léptékkel pillanatoknak tűnő, de egy emberéletet felölelő időszakra emlékezünk, amely során 1937. szeptember 1-jén iparszerűen megkezdődött az a tevékenység, aminek köszönhetően Oroszlány a kis falucskából néhány évtized alatt nagy bányásztelepülés, modern város lett.

- Amikor visszatekintünk, bőven vannak büszkeségre okot adó pillanatok, és olyanok is, amelyek könnyeket csalnak a szemekbe. Sorra épültek az aknaüzemek, folyamatosan gyarapodott a Oroszlány lakossága, iskolák, művelődési intézmények, üzletek, kiszolgáló egységek és lakóházak sokasága emelkedett ki a földből, vasútvonal és utak kapcsolták be a települést az ország vérkeringésébe.

- Ugyanakkor áldozatai is voltak a fejlődésnek, s ilyenkor, a bányásznapon fel kell idéznünk az eltelt évtizedek katasztrófáit és azok mártírjait.

Majd jöttek a 90-es évek bányabezárási hírei, s 2014. végén az utolsó mélyművelésű aknában is megszűnt a termelés Márkushegyen.

- Meggyőződésem, hogy az itt felállított Szent Borbála dombormű méltó helyet kapott. Olyan területen, ahol sokan élnek a széncsaták hősei közül. Emlékeztessen ez mindannyiunkat a nyolc évtizedre, emlékeztessen Borbála állhatatosságára, aminek eredményeképpen a bányászok védőszentjükké választották, és emlékeztessen mindarra, ami Oroszlányt olyanná tette, ahogyan mi szeretjük - fogalmazott a városvezető, majd lehullott a lepel a település új köztéri alkotásáról, amit az egyházak képviselői megáldottak, az önkormányzati, társadalmi szervezetek pedig megkoszorúztak.

A Szeptember 6. utca és a Jókai utca által határolt háromszög alakú területen 3 millió forintból felállított Szent Borbála bronz domborművet Pózner Gábor szobrászművész tervezte és mintázta meg, aki május elején kezdett a munkálatokhoz. Az öntést Troznai István monori mester végezte. A 2,2 méter magas, két részből álló Kanfanar mészkő talapzat, és a domborművet tartó felső mészkő rész kialakítása Bozsó László tatai kőfaragó munkáját dicséri.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek