Egészség
2018. February 02.

Rákellenes Világnap

A Nemzetközi Rákellenes Unió február 4-ét „Rákellenes világnap”-pá nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a rák ellen folytatott küzdelem társadalmi és egyéni felelősségére, vagyis fontos tennünk a daganatos megbetegedés megelőzése, időben való felismerése érdekében.

A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban, mivel évente több mint 8 millióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Becslések szerint 2030-ra évente 11,5 millió daganat okozta haláleset várható. Nemzetközi összehasonlításban hazánk a rosszindulatú daganatok miatti halálok szerint a listavezető országok között szerepel (Forrás: KSH, OECD). Megyénk lakossága körében a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás a második fő halálok, de a korai, idő előtt (15-64 év között) bekövetkezett halálozás tekintetében vezető halálok. A daganatos betegség miatt bekövetkezett halálozások száma évről évre emelkedik megyénkben. Leggyakoribb daganatos halálok a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata (Forrás: KSH).

Magyarországon évente több mint 100 000 új daganatos eset kerül felismerésre, diagnosztizálásra, megyénkben 2900-3000 közötti az esetszám. Leggyakoribb frissen diagnosztizált és bejelentett daganatos betegségek férfiak körében a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata, nők körében az emlő rosszindulatú daganata (Forrás: Nemzeti Rákregiszter).

A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék, ezért fontos odafigyelni a daganatos betegségek általános 8 figyelmeztető jelére:

 1. Szemmel látható elváltozások szemölcsön, anyajegyen.
 2. Széklettel és vizelettel kapcsolatos változások.
 3. Makacs köhögés és rekedtség.
 4. Állandó nyelési nehézségek.
 5. Nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön.
 6. Szokatlan vérzés és váladékfolyás.
 7. Tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén.
 8. Ok nélküli testsúly-csökkenés

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek