Egészség
2019. május 04.

Oltással a fiatalokért

Mint arról korábban beszámoltunk, városunk képviselő-testülete az elmúlt évben az oltási prevenciós programját kibővítette a kullancsok által terjesztett kullancs encephalitis elleni védőoltásra.

A szükséges pénzügyi forrás felmérése érdekében a testület felkérte File Beáta jegyzőt, az óvoda és a bölcsőde vezetőjét, hogy májusban adjanak tájékoztatást a programról a nevelési intézményekben, és térképezzék fel a kullancs elleni védőoltás igénybevételének szándékát a 3-4-5 éves gyermekek szüleinek körében.

A legutóbbi testületi ülés mellékleteként csatolt dokumentum kitér rá, hogy az érintettek mintegy 30%-a nem veszi észre a kullancscsípést. Részletezi, hogy a fertőzöttek egy részénél súlyos esetben agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, gerincvelőgyulladás fejlődhet ki. A betegség öntörvényű, az orvosi beavatkozás megmentheti az életveszélyes állapotú beteget, de a károsodás mértékét gyógyszeresen nem lehet befolyásolni.

Az előterjesztésből kiderült: az Egészségügyi és Szociális Bizottság az oltási programban szereplő célcsoportot úgy határozta meg, hogy 2023-ra a 15. életévüket betöltő fiatalok teljes mértékben védettek legyenek.

Ehhez az szükséges, hogy első lépésként az óvodás korúak (3-4-5 évesek) kapjanak vakcinát. A második évben szintén a 3 éves korcsoport, valamint a 7-8 évesek oltására kerülne sor. A következő években pedig ugyanúgy a 3 éves korosztály, valamint a korábban védőoltást nem kapott gyermekek szerezhetnének védelmet a súlyos következményekkel járó fertőzéssel szemben.

Az előterjesztés teljes szövege és a fertőzéssel kapcsolatos részletes tájékoztató megtalálható weboldalunkon.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek