Kultúra
2019. május 18.

„Töredékek” 55 év munkájából

Tizennyolc év után ismét önálló kiállítása nyílt Pózner Gábor szobrásznak az OKSZÍK kiállítótermében.

Tizennyolc év után ismét önálló kiállítása nyílt Pózner Gábor szobrásznak az OKSZÍK kiállítótermében.

A művész eddigi munkásságát összefoglaló „Töredékek” című tárlatot Lazók Zoltán polgármester nyitotta meg péntek délután.

– Kedvelem Pózner Gábor személyiségét, munkáit, és rendkívül értékelem a városért végzett tevékenységét – fogalmazott beszédében a polgármester, majd hozzátette: a mai napon olyan művészről szólhatok, akinek műveit nem csak a Múzsa csókja ihlette meg, hanem saját lendülete, kreativitása és szűnni nem akaró érdeklődése a hobbija, s egyben munkája iránt.

A szobrászművésznek 63 alkotása tekinthető meg május 29-ig, melyek többek között porték, terrakotta képek, kisplasztikák és domborművek, de tanagra szobrait és érmeit is megcsodálhatják az érdeklődők.

Munkásságát mintegy másfél tucat egyéni és csoportos kiállítás kísérte többek között Debrecenben, Nyíregyházán és a fővárosban, de ismertek mellszobrai is, illetve ő készítette Csaroda községben a 2001-es tiszai árvízi emlékművet.

Városunkban is több alkotáson otthagyta már keze nyomát. Oroszlány Települési Értéktárában szerepel Kölcsey Ferencet és Gárdonyi Gézát ábrázoló szobra, de ő volt az, aki két éve elvégezte a '48-as ligetben található Kossuth Lajos szobor felújítását.

Pózner Gábor tervezte meg továbbá a Szeptember 6. utca és a Jókai utca által határolt háromszög alakú területen felállított Szent Borbála bronz domborművet, és keze munkájának köszönhető, hogy a tavalyi emlékmű felújítási program folytatásaként teljes egészében megszépült a Szent Borbála téren álló „Bányászok” szoborkompozíció.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek