Intézmény
2019. September 28.

Modern otthon az otthontalanoknak

160 millióból teljesen megújult az Önkormányzati Szociális Szolgálat épülete és a Családok Átmeneti Otthona.

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken, a kívül-belül megújult Fürst Sándor utcai épületet, melyen több olyan korszerűsítést is elvégeztek, amikkel kényelmesebbé tették az ott lakók és ott dolgozók életét.

Oroszlány Város Önkormányzata tavaly tavasszal nyert pályázati támogatást az „Átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítésére” kiírt EFOP pályázaton. Miután a képviselő-testület megszavazta a projekt megvalósításához szükséges pályázati önerőt és a nem támogatott műszaki tartalom anyagi fedezetének biztosítását, megkezdődött a munka.

- A családok átmeneti otthona 2000-ben az első intézmény volt a megyében, amely a fedél nélkül maradt, otthontalanná váló gyermekes családok számára nyújtott biztonságot. A 32 férőhelyes otthon 2005-ben 6 férőhelyes krízisszolgáltatással bővült. Bár a környezet a biztonságba helyezés funkciójának megfelelt, a bent élő családok életminősége az utóbbi években már nem tükrözte az elvárható normákat. Ennek a helyzetnek az orvoslására nyújtott be pályázatot az önkormányzat, s nyert mintegy 90 millió forintot az épület modernizálására, ami az Európai Unió támogatásával, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával valósult meg, s természetesen a város hozzájárulásával, hiszen közel 70 millió forinttal támogattuk a megvalósítást - mondta el beszédében Lazók Zoltán polgármester, aki sok sikert kívánt az intézményben dolgozóknak és nyugodt, szeretetteljes légkört az otthon lakóinak.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő fontosnak tartotta kiemelni, hogy ahhoz, hogy egy önkormányzat döntést tudjon arról hozni, hogy él egy lehetőséggel, amely pályázati úton, egy ilyen szolgáltatás fejlesztésnek az infrastrukturális megújulását szolgálja, ahhoz szükség van annak a szakmának, annak a szakmai közösségnek a megfelelő hozzáállására is.

- A közel két évtizedes munkát szeretném elsősorban megköszönni a kollégáknak, másodszor pedig gratulálok a pályázaton elnyert támogatáshoz, mert pályázaton indulni jó pályázattal lehet, a pályázaton támogatást nyerni jó, indokolt, és megalapozott feladatokra épített pályázatokkal lehet. Ez eddig hibátlan volt, viszont elnyert támogatás felhasználásában is sokak közreműködése kell ahhoz, hogy az hatékonyan, jól, és funkciójának legmaximálisabban megfelelő kivitelezésben valósuljon meg. Azt gondolom, hogy elsőként köszönet illeti a szakmát, másodszor köszönet illeti az önkormányzatot, harmadszor pedig köszönet illet mindenkit, akinek ebben bármi kis része volt. - fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Baráth Domonkos intézményvezető, fejlesztésről tartott szakmai tájékoztatójából kiderült, hogy a felújítás során megtörtént az épület hőszigetelése, a nyílászárók teljes körű cseréje, korszerű közösségi, szakmai helyiségek kerültek kialakításra, amelyek alkalmasak a kisebb, vagy éppen a nagyobb csoportos együttlétre, programok megvalósítására. A komplex akadálymentesítés során, kialakításra került a parkoló, onnan akadálymentesen elérhető az épület bejárata, a földszinten akadálymentesített vizesblokk került kialakításra, és nem utolsó sorban az infokommunikációs feltételek is rendeződtek.

Az otthon ünnepélyes átadója, az ott élő gyermekek és Feer Zsuzsanna családgondozó, külön erre az alkalomra összeállított, tematikus és megható műsorával, az épület bejárásával, és kötetlen beszélgetéssel ért véget.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek