Önkormányzat
2019. november 27.

Sok a megoldásra váró probléma

Közmeghallgatást tartott Oroszlány Város Önkormányzata kedden délután a Krajnyik Akác András Sportcsarnok konferenciatermében, ahol az érdeklődő civilek mellett File Beáta jegyző, a frissen megválasztott települési képviselők, a hivatal osztályvezetői és a város intézményeinek képviselői is jelen voltak.

Lazók Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd miután megállapította, hogy a képviselő-testület határozatképes, elmondta, hogy a közérdekű kérdések és javaslatok előzetesen is leadhatók voltak november 11-25 között a Polgármesteri Hivatalban, illetve elektronikus formában a jegyzőnek megküldve. A felhívásra 30 kérdés és észrevétel érkezett a hivatalhoz, melyek zömében az utak, járdák, parkolók és csapadékvíz elvezetési gondokra hívták fel a döntéshozók figyelmét.

Szó esett a Bánki Donát utcai megsüllyedt útburkolatról, illetve a sok kátyúról, melyeknek oka egy komplex probléma, amit egybefüggően lenne szükséges kezelni. Ezt a jövőben az önkormányzat meg fogja tenni, a ténylegesen rossz minőségű út javítására pedig jelen pillanatban a rendelkezésre álló forrásokat tekintve a kátyúzás látszik a leggyorsabb megoldásnak. Az említett útszakaszon az önkormányzat cége júliusban 43 kátyút szüntetett meg.

Az Április utca-Népekbarátsága utca kereszteződése környékén egy hulladékgyűjtő melletti átjáróban a nem megfelelő csapadékvíz elvezetés okoz nehézségeket. Ezt a problémát az illetékesek már jelezték a kivitelezést végző cég felé, mely a hibát garanciális keretek között köteles kijavítani.

Komoly gondot jelent a városban a parkolás is. Ezzel kapcsolatban is érkeztek észrevételek és kérdések és természetesen a probléma bizonyos fokú megoldása is folyamatban van, hiszen a képviselő-testület megkezdte az új településrendezési terv elkészítését, melynek egyik eleme többek között a jelenlegi rendezési terv szerinti, önálló garázsok építési tilalmának a felülvizsgálata. Ennek eredményeképpen várható lesz újabb területek ilyen célú beépíthetősége.

Jeleztek problémát az Alkotmány út, az Erdész és a Závory utcák csapadékelvezetésével kapcsolatban is, de a buszmegállókkal és környezetükkel kapcsolatosan is érkeztek észrevételek az illetékesek felé.

A felvetett út, járda, és parkolókat érintő gondokkal összefüggésben elhangzott, hogy a képviselő-testület a december 10-i ülésén veszi napirendre az ez irányú fejlesztéseket, valamint, hogy a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság már előzetesen kérte a testületet arra, hogy adják le javaslataikat, melyeket a szakemberek által javasolt felújításokkal és a lakossági bejelentésekkel együtt figyelembe fog venni a döntések meghozatalakor.

A Haraszthegy adta lehetőségek kihasználása is napirendre került a közmeghallgatáson. Itt jelenleg folyamatban vannak a „Cultplay” nevű tematikus játszópark előkészítő munkálatai. A tervek szerint jövőre elkészülhet az új játszótér, de az önkormányzat tervei között szerepel pihenőeszközök kihelyezése, a sétaútvonalak rendbetétele, sőt, egy futóösvény terve is elkészült már.

Szó esett a közvilágítási és településüzemeltetési problémákról, városmarketingről, illetve írásban és szóban is jelezték a Népekbarátsága utca 18 szám alatti házban élők, hogy egyik szomszédjuk és annak családja nincs tekintettel a lakóközösségre, hiszen életvitelükkel megkeserítik, ellehetetlenítik annak mindennapjait. A panaszra Szabó Mihály alpolgármester reagált:

- Ma is volt ez ügyben egyeztetés, sajnos előrelépés nem történt. A kérdéses család nagyon ragaszkodik az ingatlanhoz való jogához, bár azt elmondhatom, hogy szívesen elköltöznének ők is onnan, viszont azt tudni kell, hogy a város tulajdonában lévő bérlakások mind lakottak, ezért nem tudunk otthont biztosítani számukra. Csereingatlanban gondolkodunk, de az is félmegoldás lenne, hiszen egy másik lakóközösségbe talán ugyanígy nem tudnának beilleszkedni, mint a jelenlegibe. A végleges megoldás az biztos, hogy a július 31-e, hiszen akkor lesz vége a Petőfi udvari felújításnak, illetve december 31-én lejár a család jelenlegi szerződése a Népekbarátsága 18 szám alatti ingatlanra, és a szolgáltató szóbeli egyeztetéseken már javaslatot tett arra, hogy az ne legyen meghosszabbítva. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal elköltöznek jelenlegi lakásukból, hiszen csereingatlant kell biztosítanunk számukra. Ezen dolgozunk jelenleg is - mondta Szabó Mihály alpolgármester.

A közmeghallgatáson elhangzott és felvetett problémákra a következő napokban írásban is választ fognak kapni mindazok, akik éltek a lehetőséggel és jelezték az önkormányzat felé észrevételeiket, gondjaikat.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek