Kultúra
2019. december 16.

Szlovákok napja

Idén is kétnyelvű istentisztelettel kezdődött a Szlovákok napja itt Oroszlányon. Az evangélikus templomban magyar nyelven Farkas Etelka, szlovákul pedig Nobik Erzsébet, szarvasi lelkész hirdetett igét, aki mivel személyesen sajnos nem tudott részt venni az alkalmon, ezért, a technika vívmányainak köszönhetően, telefonon keresztül szolgált.

A II. Rákóczi Ferenc Kultúrotthonban folytatódott ezt követően a találkozó, melyen részt vett Rajnai Gábor alpolgármester és File beáta jegyző, de elfogadta a meghívást Garamkovácsi polgármestere Ižold Bystrík, Vágsellye két képviselője, Tornócról a nyugdíjas klub Maria Hrabovsca vezetésével, illetve tiszteletüket tették a Tatabábnyai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is.

A Magyar Parlament meghatározta, hogy az országban élő nemzetiségiek december 18-án ünnepeljék a Nemzetiségek Napát. Szerencsés, hogy az évnek éppen ebben a szakában találkozhatunk, hiszen a közelgő ünnepnek köszönhetően, talán még emelkedettebb a hangulat. - mondta el érdeklődésünkre Szabó Istvánné Betka, az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A hangulat valóban emelkedett volt, hiszen a kultúrotthon zsúfolásig megtelt viseletbe öltözött gyerekekkel és felnőttekkel. A vendégeket a Kridlovka Ifjúsági Fúvószenekar köszöntötte, majd Szabó Istvánné szavait követően a Branicska tánccsoport is fellépett egy összeállítással, de Garamkovácsi női kara is előadott két karácsonyi művet.

Rajnai Gábor alpolgármester így köszöntötte a városban élő, és a távolról érkezett ünneplőket:
Elhivatottságuknak köszönhetően, idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Szlovák Klub, és a 25. Oroszlányi Falunapot is méltó módon megünnepeltük. Ezeken a rendezvényeken sikerül mindig bemutatni mindazt a sokszínű értéket, amelyet a szlovákok létrehoztak. Ez pedig Önöknek köszönhető és annak, hogy egyszerűen jók abban, amit csinálnak. A közösségi rendezvényeken résztvevő több száz mosolygó arc pedig azt jelenti, hogy az oroszlányi embereknek szüksége van a munkájukra. Oroszlány, a bányászat mellett, szlovák nemzetiségi hagyományairól is híres város, ezért az önkormányzat igyekszik segíteni és elismerni a munkájukat, ami bízom benne, hogy megelégedéssel tölti el Önöket. - fogalmazott az elöljáró, aki Farkas Etelka evangélikus lelkésszel és Szabó Mónikával, az Országos Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat alelnökével együtt gyújtotta meg az adventi koszorú három gyertyáját.

A találkozón köszöntötték, és kis meglepetéssel ajándékozták meg a városban élő, nyolcvanadik életévüket betöltött, szlovák ajkú időseket, hiszen, mint Szabó Istvánné, Betka elmondta, azt a jövőt, melyben ma élünk, anyáinknak és nagyanyáinknak köszönhetjük.

A Szlovák Klub ötvenedik évfordulójáról sem feledkeztek meg a szervezők, akik egy hatalmas tortával, és ajándékkal igyekeztek megköszönni azt a mérhetetlen munkát a klubtagoknak, aminek köszönhetően a klub idén a szép, kerek évfordulót megünnepelhette. Az aktív tagok jövőre, egy két napos kiránduláson vehetnek részt, tudtuk meg a nemzetiségi önkormányzat elnökétől.

A találkozón megjutalmazták azokat a Hunyadi Mátyás Általános Iskolába járó diákokat is, akik a Szlovák Klub felhívásának eleget téve, jelentkeztek egy rajzversenyre, melynek témája a tájház volt. A találkozó során a legjobb pályamunkákat megtekinthették a résztvevők, hiszen a rajzok a kultúrház falán díszelegtek a kíváncsi szemek legnagyobb örömére.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek