Mozaik
2020. február 12.

Pályázati lehetőség

Az illegális eredetű fatermékek közérdekű célú felhasználására indított pályázati lehetőséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az EUTR ellenőrzések során elkobzott termékekből a program első szakaszában csaknem 1300 köbméter (mintegy 13 ezer mázsa) tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek.

Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, hogy 2015 óta a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése is Nébih feladatai közé tartozik. A hatóság dolga, hogy az illegális tevékenységből származó faanyag piacra jutását, értékesítését megakadályozza. A fatermékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi, fajtabeli azonosságát az egész ország területén ellenőrzik. Mint ismertette: az illegális eredetű faterméket forgalomba hozó és a vásárlókat megkárosító személyekkel szemben a Nébih EUTR részlege mintegy 157 millió forint értékben szabott ki erdővédelmi bírságot és rendelt el bevétel-elkobzást az elmúlt 3 évben. Emellett csaknem 3000 köbméter illegálisan kitermeltnek minősülő faanyagot is elkoboztak. Az EUTR (European Union Timber Regulation) szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag Európai Unió területén történő értékesítését. Ezzel a tagállamokban és világszerte hozzájárul az erdők, a fával borított területek védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréshez.

Dr. Helik Ferenc elnökhelyettes kiemelte, hogy feladatuknak és küldetésüknek is tartják, hogy a teljes kereskedelmi láncot ellenőrizve ki tudják szűrni az eredetigazolás nélküli termékeket. Egyúttal a helyes mederbe tereljék a jogszerűtlen tevékenységet folytatókat, ezáltal a vásárlókat is védik. Az elkobzott fatermékeknél az uniós szabályok is lehetőséget adnak a közérdekű célokra történő felhasználásra. Ezzel egyrészt csökkentjük a környezeti terhelést, mert az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat, másrészt a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzájárulunk - tette hozzá. Bejelentette, hogy 2020. január 11-én kiírják a pályázatot a hivatal honlapján, amire önkormányzatok, közhasznú szerveztek, valamint az egyházak, egyházi jogi személyek jelentkezését várják. A jelentkezés díjtalan, az elektronikusan beküldött pályázatok elbírálása a kérelmek érkezési sorrendjében történik és a beérkezéstől számított 30 napon belül döntés is születik. A pályázat a faanyagkészletek kimerüléséig folyamatosan nyitott, a rendelkezésre álló készletadatokat a hivatal munkatársai naponta frissítik.

A pályázat részleteiről a Nébih honlapján (https://portal.nebih.gov.hu/faanyagok-kozerdeku-celu-igenylese) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: AM Sajtóiroda


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek