Mozaik
2020. március 31.

VÉRADÁS

2020. április 4- én -szombaton- 9 órától 16 óráig városi véradást szervez a Magyar Vöröskereszt az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár földszinti aulájában.

Tájékoztatásul néhány információ a véradással kapcsolatban:

A Magyar Kormány március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus kapcsán, mely befolyásolja a rendezvények, véradások lebonyolítását is.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel egyre több munkahely és közintézmény mondja le a területére szervezett véradásokat. Az elővigyázatosság szükséges és érthető, ugyanakkor a külső véradási események lemondása a véradások csökkenését eredményezi.

Jelen rendelkezések szerint az új koronavírus kiemelt kockázata miatt minden egyéb más kiszűrés mellett 30 napra kizárja a véradásból azokat a véradókat, akik 2020. február 5. után külföldön jártak. A kiszűrés a terület elhagyásának időpontjától kezdődik.

Azok a véradók, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak nem léphetnek be a véradás területére sem. Kérjük a véradók megértését és együttműködését.

A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat korlátozásokat, megelőző intézkedéseket vezetett be, tekintettel a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre. A bevezetett intézkedések, tudnivalók, tájékoztatók a www.ovsz.hu weboldalon érhetők el, az információk folyamatosan frissítésre kerülnek.

Közös érdek, hogy a koronavírus-járvány idején is folyamatosan biztosítani tudják a szükséges vérkészítményeket beteg embertársaink számára.

Az OVSZ továbbá arra szólítja fel a lakosságot, hogy ne jelentkezzen véradásra és ne lépjen a véradás területére az a jelentkező, aki az utóbbi 1 hónapban:
  • Külföldön járt
  • Kimutatták Önnél a koronavírust (COVID-19)
  • Olyan beteggel érintkezett, akinél kimutatták a koronavírust és vele egy háztartásban él
  • A beteggel személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő)
  • A beteggel zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során]
  • Közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján)
Hirtelen megjelenő betegsége volt:
  • láz (magasabb mint 37,5 °C)
  • izomfájdalom
  • köhögés
  • légszomj
  • erős fáradékonyság

A véradáshoz kapcsolódó kérdéseikkel, kéréseikkel (pl. igazolás kiállítása, vizsgálati eredmény kikérése), írásban jelentkezzenek az ovsz@ovsz.hu e-mail címen.

A koronavírus kapcsán érvényben lévő korlátozásokról és az aktuális véradóhelyszínekről a www.ovsz.hu és www.veradas.hu weboldalakon tájékozódhatnak.

Kérik a lakosság türelmét és megértését , hogy az előírásoknak megfelelően végezhessék a véradással járó feladataikat (távolságtartó sorban állás, az egy légtérben tartózkodó személyek számának csökkentése miatt megnőhet a várakozási idő stb.).

A véradásra feltétlenül vigyék magukkal személyes okmányaikat (TAJ-kártya, lakcímkártya és személyi igazolvány).

Magyar Vöröskereszt KEM Szervezete


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek