Egészség
2020. May 10.

Mentők Napja

Május 10-e a mentők napja Magyarországon. 1887-ben e napon alakult meg az Országos Mentőszolgálat elődje.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált.

Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepelik a MENTŐK NAPJÁT Magyarországon. Ezen a napon kitüntetéseket, elismeréseket adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

1948-ban, az alakulás évében az OMSZ 76 db mentőállomással, 359 dolgozóval és 134 db mentőkocsival rendelkezett. Ma már országszerte 230 mentőállomás működik, és ezekben 7000 mentődolgozó tevékenykedik. 1958-ban megalapult a légi Betegszállító Csoport, amely a légi mentést ettől kezdve már szervezeti formában végezte. Jelenleg az országban hét légi mentőállomás működik: Miskolcon, Budaörsön, Pécs-Pogányban, Balatonfüreden, Szentesen, Sármelléken és Debrecenben. Rohamkocsik (és gyermek rohamkocsik), mentőkocsik, esetkocsik, mentőhelikopterek és mentőmotorok – egyre több járműtípus áll a mentőszolgálat rendelkezésére, hogy a lehető leghatékonyabban menthessenek életeket.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek