Koronavírus
2020. május 19.

Oroszlányi helyzetjelentés

A legfrissebb adatokról, a várost érintő kérdésekről tartott tájékoztatót Lazók Zoltán polgármester a helyi televízió hétfői adásában.

„Hatósági karanténban jelenleg 38 fő Oroszlányban, a fertőzöttek számáról nincs információ, lévén, hogy továbbra sem kapunk róla hivatalos tájékoztatást.

Annak ellenére, hogy kezd visszatérni megszokott kerékvágásba az élet, 3 nagyon fontos szabályt a továbbiakban is be kell tartani:

  • Mindenki köteles továbbra is más emberekkel a szociális érintkezés során legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani.
  • Mindenki köteles üzletben, zárt közösségi terekben és tömegközlekedési eszközökön maszkot vagy szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni.
  • A 65. életévét betöltött személyek az üzleteket továbbra is csak 9.00 és 12.00 óra között látogathatják, a piacot pedig 6:30-tól 8 óráig” – mondta a városvezető

A Polgármesteri Hivatalban május végéig biztosan szünetel a személyes jelenlétet igénylő ügyfélfogadás. A személyes ügyintézés csak különösen indokolt esetben és jegyzői engedéllyel történhet. A hivatal bejáratánál az igénylők (akik nem tudják elektronikusan letölteni) megtalálják a szükséges nyomtatványokat, és itt lehetőség van azok leadására is. Az ügyintézés legegyszerűbb módja azonban továbbra is az elektronikus ügyintézés.

Az elmúlt héten megvizsgálták a város lehetőségeit egyes intézmények részleges újranyitásával kapcsolatban. Ami biztosnak látszik, hogy a legnagyobb költséggel és leghosszabb előkészítéssel elindítható strand az idei nyáron zárva tart. A fedett önkormányzati létesítmények határozatlan ideig továbbra sem nyithatók meg, így a művelődési ház és a könyvtár sem.

A szabadtéri sportlétesítmények május 18-tól edzés céljára használhatóak, de csak edzői felügyelettel

  • a Gárdonyi Sportcentrum szabadtéri része (a műfüves pálya és az extrém játszópark)
  • a streetball pálya,
  • a kis műfüves pálya a gimnáziumnál,
  • és a teniszpálya

A játszótereket az előírt távolságtartás betartásával már birtokba is vették a gyerekek és a szülők.

Változott az óvodai és bölcsődei felügyeleti rend is. Az óvodákban a kormány által meghatározott ügyeleti rend van érvényben, ami előírja, hogy egy csoportban maximum 5 gyermek tartózkodhat.

Mivel a csoporttermek száma véges, ezért van szükség arra a korlátozásra, hogy csak a munkába járók gyermekeit fogadják az óvodák.  Ezért kell az igénylő szülőknek nyilatkozniuk arról, hogy munkaviszonyban állnak. Abban az esetben azonban, ha az igénylők száma meghaladja a jogszabályilag elhelyezhető gyermekek számát, nem tudják fogadni a további jelentkezéseket.

A bölcsőde is a már megszokott ügyeleti nyitvatartással működik, az intézményben a csoportok 2/3-a üzemel, ahol szintén 5 fős csoportokban biztosítják az ellátást.

Az önkormányzati rendelet szerint május 18-tól a házasságkötésen jelenlévők létszámát 40 főre bővítették, azonban a kormányrendelet szerint a 200 fő alatti családi események zárt térben is megrendezhetőek. Ez úgy értelmezendő, hogy a hivatalos szertartáson az anyakönyvvezető előtt maximum 40 ember jelenhet meg a kötelező távolságtartás miatt. Ezt minden önkormányzat maga határozza meg a házasságkötő terem befogadóképességéhez mérten.

Ezt követően a kormányrendeletben meghatározottak szerint lehet maximum 200 fős rendezvényt szervezni a vendéglátóhelyeken.

Az önkormányzat továbbra is gondoskodik az idős, 70 év feletti állampolgárok és a hatósági karanténban lévők ellátásáról. Az ellátást a veszélyhelyzet visszavonásáig mindenképpen biztosítja az önkormányzat, melyet intézmények dolgozói, valamint önkéntesek végeznek el. Jelenleg 20 önkéntes dolgozik, ők idáig több mint 100 ellátottról gondoskodtak.

A képviselő-testület tagjai és az önkéntesek ezen a héten kedden és pénteken osztanak ismét maszkokat. A forgalmasabb helyeken lesznek majd megtalálhatók, a nagyobb élelmiszerboltoknál (Spar, Lidl, Tesco), és a város forgalmas kereszteződéseiben.

Elindult a város hivatalos facebook és instagram oldala. A facebook oldallal egy olyan fórumot kívánnak létrehozni, ahol a hivatalos eseményeken kívül, a várost érintő, de nem mindig városi híreket is megosztják. Az Instagrammon elsősorban a fiataloknak szeretnék megmutatni a város szépségeit.

Lazók Zoltán zárszóként elmondta:
„Az én véleményem koronavírus-járvány kezdete óta ismert. Óvatosnak kell lennünk és be kell tartanunk a szabályokat. Azzal teszünk a legjobbat, ha fegyelmezetten viselkedünk, még ha ez néha kényelmetlen is. Ezért azt kérem Oroszlány lakóitól, hogy bármennyire is javulnak a járványügyi adatok, továbbra is vigyázzanak magukra és családjaikra, tartsanak távolságot, fertőtlenítsenek és hordjanak maszkot.”


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek