Kezdődik a ribizli szezon
A ribizli egy bogyós gyümölcs, tele antioxidánsokkal és egyéb növényi vegyületekkel. Keveset eszünk ebből a termésből pedig igazi vitaminbomba. A bőrünk és a szemünk különösen imádni fogja, ha beépítjük az étrendünkbe, de az egész szervezetünk hálás lesz érte. Hihetetlenül gazdag C-vitaminban, szerves savakban, illóolajokban.
A testben jelenlévő gyulladások szív- máj- és vesebetegségeket okozhatnak. A gyulladásgátló vegyületekben gazdag ételek csökkenthetik a jelenségek kialakulásának kockázatát. A ribizliben található antioxidánsok megakadályozzák a gyulladásos rendellenességek súlyosbodását. Ezek a bogyók bőséges forrásai a flavonoidoknak és a pektinnek, amelyek segítik az emésztést. Emellett fokozzák a bélmozgást, tehát székrekedés ellen is kiváló. Szórjuk meg ribizlivel a nyers salátánkat, így még többet tehetünk gyomrunk egészségéért.
A magas koleszterinszint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kutatások szerint az antocianinokban gazdag étrend csökkentheti a rossz koleszterinszintet. A ribizli pedig bőségesen tartalmaz ebből az antioxidánsból. Számos vitamin kiváló forrása, mint az A-, B5-, B6-, B1-, E- és C-vitamin. Ugyanakkor tény, hogy a legjelentősebb ezek közül a C-vitamin. Ezáltal fokozza az immunrendszer egészséges működését.
A ribizli savanykás gyümölcs, amiből következik, hogy csekély a cukortartalma. Ezért még egy szigorú diétában is megállja a helyét. Bátran ehetjük, hiszen nagyon egészséges, ráadásul méregtelenítő hatása is van. A benne lévő antocianinok a látásfunkciókat és a szem egészségét is javítják azáltal, hogy fokozzák az idegek működését és a véráramot. Lelassíthatják az öregedéssel járó látásromlás kialakulását, megőrzik a szemszövetek egészségét.
Készíthetünk belőle csatnit, lekvárt, szörpöt, lehet sütemények és turmixok alapanyaga, palacsinták tölteléke, de belekeverhetjük a gofri tésztájába is. Isteni a belőle készült fagylalt, és még a csirkével is jó párost alkotnak. Lehet belőle kompót, öntet, saláta alapanyag, krémleves és tea is.
Forrás: origo.hu