Egészség
2020. July 05.

Nyári csemege

Ki tudja miért, a sárgadinnye nem kap akkora figyelmet, mint sok más gyümölcs, pedig kellene. Ez a finom, illatos növény tele van tápanyagokkal, ugyanakkor a kalóriatartalma kicsi, így kiváló nyári csemege.

Természetesen mindenféle gyümölcs fogyasztása nagyon fontos és jó dolog, de számos tulajdonság szól amellett, hogy a sárgadinnye is többször kerüljön az étlapra.

Karotin tartalma magasabb, mint sok más narancsszínű növényé, így kiüti a nyeregből például a mangót, narancsot, őszibarackot. Ugyanannyi karotint tartalmaz, mint a sárgarépa. Ebből adódik, hogy a sárgadinnye bővelkedik A vitaminban. Egy negyed dinnye fogyasztása az ajánlott napi A és C vitamin fogyasztás 100%-át fedezi.

Az A vitamin a szemünk egészsége szempontjából nagyon fontos, de kiemelt szerepe van a csontnövekedésben is. A karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterinszintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet, és szerencsére a dinnyében C vitaminból is bőven van, ami nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez.

A rost egészségügyi előnye túlmutat a székrekedés megelőzésén. A magas rosttartalmú étrend csökkentheti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát, és segíthet a fogyásban azáltal, hogy az ilyen ételektől tovább van telítettség érzetünk. A gyümölcs rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.

A sárgadinnye kalóriatartalma alacsony, egy negyed dinnyében körülbelül 60 kalória van, továbbá zsírt és koleszterint sem tartalmaz. Nagy százalékban tartalmaz vizet, így rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet folyadékszükségletét is. A sárgadinnye segít egész nap hidratált maradni, ami fontos a szív egészségéhez. Ha valaki kellőképpen hidratált, a szívnek nem kell annyira keményen dolgoznia, hogy szivattyúzza a vért. A jó hidratáció támogatja az emésztést, az egészséges vese működését, és segít fenntartani az egészséges vérnyomást is. A kiszáradás fejfájást, szédülést, száraz szájat és bőrt, székrekedést eredményez. A belső hidratálással tehát egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványos eredményt érünk el arcbőrünk feszességében is.

Vásárlás esetén a dinnyét a súlya és az illata alapján válasszuk, azt kell megvenni, amelyiknek édes az illata. A héja legyen egészséges, repedéses, foltos dinnyét ne vegyünk. Figyeljünk arra is, hogy semmiképpen ne legyen puha!

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek