A nyár egyik slágergyümölcse
Szinte felsorolhatatlan, mi mindenre jó a szeder.
A szeder azon túl, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagén képződésének elősegítésén át a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag.
Fogyasztásával megakadályozható a hosszú távú memóriaveszteség, magas antioxidáns kapacitásának köszönhetően a legkisebb erek, így a hajszálerek károsodása is. Hozzájárul az öregedést előidéző szabadgyökök elleni küzdelemhez is. Ezek a molekulák okozzák általában a ráncokat és az idősödés más jeleit.
A szeder rendkívül gazdag az antociánnak nevezett természetes vegyületben, amely erősen csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. A benne található rendkívül sok C-vitamin erősíti a mellékvesét. Az erdei gyümölcsben erős gyulladáscsökkentő hatásairól ismert ellagsav van, amely képes a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is helyrehozni. Egy kutatás szerint a rendszeres szederevőknél 88 százalékkal csökken a fekély kialakulásának esélye. Antibakteriális hatása ügyel a szájhigiéniára.
A szeder remek rostforrás, ami szükséges a jó bélműködéshez és a toxinok szervezetből való eltávolításához. Mivel oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, mindkét típus egészségügyi előnyeit magában rejti, beleértve a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyban tartását. A bogyós gyümölcs sok K-vitamint is tartalmaz, ezért ha rendszeres esszük, segít szabályozni a véralvadást, erősíti az immunrendszert.
Forrás: Sokszínű Vidék