Hír
2020. augusztus 11.

Fafaragó tábor

Egyhetes fafaragó tábor kezdődött hétfőn délelőtt a régi katolikus kápolnában az Oroszlányi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Munkás Szent József Templom Alapítvány égisze alatt.

A megnyitón Lazók Zoltán polgármester mellett Kutschi András prépost és Babai János, az ORNÖ elnöke is részt vett.

A napközis kurzust Rostás Árpád Magyar Örökség- és Pro Architectura -díjas cigány restaurátor és vándorasztalos szervezte hátrányos helyzetű gyerekek számára. A fafaragó táborba a résztvevő gyerekek szüleit is várják, a kicsik mellett ők is megtanulhatják többek között az intarzia vagy kocsikerék készítést, de megismerkednek például a gyógynövények használatával is a faanyag-védelemben.

Rostás Árpád évtizedek óta hirdeti, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek értelmes elfoglaltságot kell találniuk, hogy ne kallódjanak el. A szegénység, a megélhetési bűnözés és a függőségek elől a menekülést a művészet és a szakma szeretete adhatja. Az élményközpontú táborban a gyerekek nem csak megtanulják a fafaragás alapjait, hanem alkotnak, és felfedezik saját tehetségüket. Sokan itt találkoznak először az előítélet-mentes közösséggel, ahol nem a bőrszín vagy az pénz számít, hanem az alkotás és az elfogadás.

„Küldetésem, hogy visszaadjam a kétkezi munka becsületét, hogy a társadalom is megértse: mesteremberek nélkül nem boldogul. A mesteremberek képzésére pedig időt és energiát kell fordítani. Ugyanakkor a gyerekeknek azt szeretném megtanítani, hogy csak a tanulás és egy jó szakma biztosít nekik jövőt és nem az, ha a segélyre várnak. A történelem azt mutatja, hogy aki a két kezével alkotni képes, értéket tud teremteni, annak mindig lesz munkája, azt nagy baj nem érheti. Én minden fiatalnak azt tanácsolom: tanuljon mesterséget, hogy biztosítva legyen a megélhetése, bármi történik”- fogalmazott a restaurátor.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek