Hír
2020. August 19.

Kutyák, akik valósággal szerelmesek az emberbe

Nehéz lenne emberszeretőbb kutyát találni, mint a golden retriever. Ez a kutyafajta szinte szerelmes az emberbe, annak minden egyedébe.

A fajtát Dudley Coutts Marjoribanks, Tweedmouth lordja tenyésztette ki Skóciában, a 19. század végén. A lordnak eredetileg az volt a célja, hogy egy olyan kutyafajtát tenyésszen ki, amely óvatosan veszi a zsákmányt (vízi madarat) a fogai közé és szépen visszahozza azt.

A goldent általában vadászatra használják, de a nagy mozgásteret nyújtó vidéki környezet mellett jól megállja a helyét városban, ha egy szerető család kényeztető kezeibe kerül. Élénk, életvidám, nagy mozgásigényű kutyafajta, amelynek számos kevéssé ismert, egyéb jó tulajdonsága is van.

 1. Szeretnek vizeskedni, kiválóan úsznak. Azonban se tömege, sem ereje nincs ahhoz, hogy igazi vízimentő legyen.
 2. A golden retrievereket gyakran használják a kereső-mentő csapatok, mert kiváló a szaglása.
 3. Gyakran látható vakvezető és terápiás kutyaként, mert kiválóan tanítható.
 4. Etológiai kísérletek azt mutatják, hogy a 4. legokosabb kutyafajta (a border collie, az uszkár és a német juhász mögött).
 5. A harmadik legnépszerűbb kutyafajta volt 2014-ben Amerikában, de Európában is rendkívül népszerű. Ez nem új keletű, hiszen Ford és Reagen amerikai elnökök még a Fehér Házba is magukkal vitték goldijaikat.
 6. Bundája vízlepergető, dupla rétegű, mondhatni 4 évszakos. Nem árt úsztatni, vagy fürdetni időről-időre, vedléskor egy gyökérkefe sem árt a szőrének. Ha olyan kutyát szeretne, amit az udvaron lehet tartani, akkor győződjön meg arról, hogy a kiválasztott állatnak hosszú szőre van.
 7. A goldik alkata alapján megkülönböztetünk könnyebb vadász, és robosztusabb kiállítási típust, illetve szőrének árnyalata (és kisebb mértékben alkat alapján) európai és amerikai típust.
 8. Végtelen szeretetét kiterjeszti az emberen kívül annak környezetére is, vigyáz a többi háziállatra, akár a macskákra is (hogy ehhez mit szól a macska, arról nem szól a fáma).
 9. A golden retrieverekről ismert, hogy szomorú lesz, sőt depressziós, amikor hosszú ideig egyedül marad.
 10. Szakértők azt mondják, hogy nem szabad egyedül hagyni hét óránál hosszabb időre, sőt ha lehetőség van rá minél többet legyen a közelünkben.
 11. Kiváló jelző kutya, mert lelkesen megugat minden érkezőt, de nem épp ideális őrkutya, mert azonnal össze is barátkozik a vendéggel. Ez nem baj, ez a kutya ilyen. Akinek robosztus, tekintélyt parancsoló őrkutyára van szüksége, annak nem ez a kutyafajta javasolt.
 12. Sok híresség és a filmszakma nagyjainak gyakori választása, remek természete, élénksége, intelligenciája miatt.
 13. Kiváló kisgyerekek mellé, viszont élénksége miatt nem ideális idős emberek számára és kis méretű panelházba.

A golden retriever tízszeresen meghálálja azt a szeretetet és törődést, amit a gazdi nyújt neki. Nem véletlenül mondják, hogy ő az ember legjobb barátja.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek