Valóságos egészségőr a mák
A mák jó a testnek, a léleknek és még finom is.
Ha azt mondjuk mák, mindenkinek azonnal a hajdani menzás mákos tészta, és a nagymama finom mákos bejglije jut eszébe, nem is véletlenül. A kerti mák ugyanis fontos élelmiszernövény, aminek termését használjuk fel. Olyan ételek készülnek felhasználásával, mint a pozsonyi kifli vagy a mákos guba.
Az élelmiszeripar mellett a gyógyszeripar is hasznosítja a növény gubóját, hiszen annak tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban: morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek gyógyszerek alapanyagai.
A mákban sok az E-, C-, és B-vitamin, bőven van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, mangán és az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van. A benne megtalálható alkaloidok fájdalomcsillapító hatásúak, így használható például torokfájás esetén, de sokan gyomorpanaszokra is bevetik. Hatására az emésztés fokozódik, szorulásnál lazítja a székletet.
A mákszemekből olaj is készíthető, amit szintén többféleképpen hasznosítanak: kiváló különböző ételekhez, de a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is használja, hiszen többek közt jótékonyan hat a bőrre, körömre és a hajra. A mákolaj nyugtatja a központi idegrendszert, így jó szolgálatot tehet stressz, idegi fáradtság esetén, segít elaludni is.
Forrás: Sokszínű Vidék