Amiért érdemes tökmagot enni
Lehet, hogy kicsi, de tele van értékes tápanyaggal. A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára. Mellesleg a tökmagot könnyen beilleszthetjük az étrendbe.
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a bennük levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. Elősegíti a fogak, a csontok erősítését és nyugtató hatása is van. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez.
Több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrend kiegészítőt szedtek. Kiváló rost forrás, 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.
A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen, vagy pörkölve. Keverhetjük salátába, turmixokba is, de péksüteményeket, kiflit, pogácsát is megszórhatunk vele.
Forrás: mindmegette.hu