Hír
2020. szeptember 23.

Kedvelt őszi gyümölcs a dió

A dió, amellett, hogy nagyon népszerű étel, igen sokoldalú is, valamint a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. A dióbélen kívül a héja is felhasználható, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek.

Bár magas kalóriatartalmú ételnek számít, a kutatások arra utalnak, hogy a dió segíthet a fogyásban. A dió magas rosttartalmú, a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása pedig telítettség érzést kelt. Segít az anyagcsere fokozásában, felgyorsítja a zsírégetést és elnyomja az étvágyat.

Egyes kutatások szerint, akik naponta 10 gramm diót fogyasztottak, jelentősen gyorsabb válaszidőt, információfeldolgozási sebességet és magasabb pontszámot kaptak a memória, a koncentráció és a motorvezérléses feladatoknál, mint azok, akik soha nem ettek diót. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

Védelmet nyújt számos ráktípus ellen. Egy 2015-ös tanulmány szerint a nőknél, akik hetente legalább 28 gramm diót, mandulát vagy földimogyorót ettek, 2-3-szor alacsonyabb az emlőrák kialakulásának kockázata.

De a prosztatarák és a vastagbélrák esetében is rengeteg előnyét fedezték fel a kutatók a dió fogyasztásának. Mindezen jó tulajdonságokhoz felsorolhatjuk még a dió mellett szóló érvnek, hogy javítja a termékenységet, jó a hajhullás ellen, csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, és nem utolsó sorban bárki által elérhető nagyon finom élelmiszer.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek