Kedvelt őszi gyümölcs a dió
A dió, amellett, hogy nagyon népszerű étel, igen sokoldalú is, valamint a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. A dióbélen kívül a héja is felhasználható, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek.
Bár magas kalóriatartalmú ételnek számít, a kutatások arra utalnak, hogy a dió segíthet a fogyásban. A dió magas rosttartalmú, a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása pedig telítettség érzést kelt. Segít az anyagcsere fokozásában, felgyorsítja a zsírégetést és elnyomja az étvágyat.
Egyes kutatások szerint, akik naponta 10 gramm diót fogyasztottak, jelentősen gyorsabb válaszidőt, információfeldolgozási sebességet és magasabb pontszámot kaptak a memória, a koncentráció és a motorvezérléses feladatoknál, mint azok, akik soha nem ettek diót. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.
Védelmet nyújt számos ráktípus ellen. Egy 2015-ös tanulmány szerint a nőknél, akik hetente legalább 28 gramm diót, mandulát vagy földimogyorót ettek, 2-3-szor alacsonyabb az emlőrák kialakulásának kockázata.
De a prosztatarák és a vastagbélrák esetében is rengeteg előnyét fedezték fel a kutatók a dió fogyasztásának. Mindezen jó tulajdonságokhoz felsorolhatjuk még a dió mellett szóló érvnek, hogy javítja a termékenységet, jó a hajhullás ellen, csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, és nem utolsó sorban bárki által elérhető nagyon finom élelmiszer.
Forrás: Sokszínű Vidék