Megfázásra valódi gyógyír a húsleves
A megfázást leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére. Amit viszont már nagymamáink is alkalmaztak, az a húsleves.
Immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a “náthavírus” elleni küzdelmet. Egyes szakemberek szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is. Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül.
A nátha, influenza megelőzése érdekében fogyasszunk minél több:
- C vitamint
- cink tartalmú ételeket
- ginsenget
- bíbor-kasvirág kivonatot, teát
- zöld-teát
- D-vitamint
A két betegséget viszonylag könnyű megkülönböztetni: az egyszerű megfázás a leggyakrabban torokfájással kezdődik, az orrfolyás is később indul meg. Ha hirtelen jelentkezik a gyengeség, rossz közérzet, a végtagfájdalom, erős fejfájás, magas láz, rendszerint tüsszögés nélkül, akkor ez bizony influenza és valószínűleg a gyógyulás is hosszabb lesz pár napnál. Figyelni kell a kicsikre és az idősebbekre is. Csecsemők és kisgyermekek esetében álmossággal, bágyadtsággal, illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsonttáji fájdalommal jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.
Forrás: Sokszínű Vidék