Vendéglátósok figyelmébe
Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig.
A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.
- Mindennemű rendezvény (pl. karácsonyi vásár, kulturális rendezvény, magánrendezvény) megtartása tilos.
- Az élelmiszer-higiéniai, biztonsági-, és minőségi ellenőrzések, auditáló szemlék, támogató szemlék továbbra is változatlanul zajlanak.
I. A vendéglátó létesítményekre vonatkozó védelmi intézkedések (a közétkeztetést végző létesítmények kivételével):
- A vendéglátó létesítmények – a rendelkezések visszavonásáig – vendéget nem fogadhatnak.
- A vendéglátó létesítményekben csak elvitelre készíthető étel.
a) Vendéglátó üzletben (beleértve a vendégforgalomtól
elzárt üzemi területet és a vendégteret is) az ott foglalkoztatottak
tartózkodhatnak, valamint
b) az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása
érdekében – az ehhez szükséges időtartamig – a szállítást, elvitelt végző
személy is bent tartózkodhat a vendégforgalmi területen. A vendéglátó üzletben
a dolgozók és a vendégek részére egyaránt kötelező az orrot és a szájat
folyamatosan elfedő maszk viselése és a távolságtartás betartása.
c) Élelmiszer kiszállítást – beleértve a csomagküldő és az
üzleten kívüli kereskedelmet – csak az előírt feltételeket biztosítani képes
élelmiszer-vállalkozás végezhet. Korábbi cikkünk itt olvasható:Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást
(online értékesítést) végző vállalkozásoknak koronavírus járvány idején).
d) Ételkészítéshez szükséges élelmiszerbiztonsági tanácsaink
itt érhetők el: Tanácsok koronavírus járvány idején az
étel-házhozszállítást végző vállalkozásoknak.
e) Az ételszállításba ugyan bevonhatók a taxisok is, de csak
abban az esetben, ha a korábbi tájékoztatónk SZÁLLÍTÁS, SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ,
SZÁLLÍTÓK (FUTÁROK)(Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást
(online értékesítést) végző vállalkozásoknak koronavírus járvány idején)
részében foglaltakat teljesíteni tudják.
f) A védelmi intézkedések betartásáról a vendéglátó
létesítmény üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.
II. Közétkeztetést végző létesítmények:
A veszélyhelyzet kihirdetése kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések az
alábbi létesítményekre NEM vonatkoznak:
- munkahelyi étteremre, illetve büfére;
- a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott
kizárólag a szálláshely vendégeit szolgálják ki;
- a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény (a
továbbiakban együtt: nevelési, oktatási intézmény) menzájára, valamint
büféjére, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetvea
nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki;
- az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve
büfére.
Élelmiszerbiztonsági ajánlásaink, elvárásaink a Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén oldalon találhatók meg.
III. Maszk- és kesztyűviselés szabályai
Maszk
Kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő orvosi maszk, vagy textil
maszk használata a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekben a munkavégzés
minden területén, és minden fázisában.
Fontos kiemelni, hogy a maszk semmilyen védelmet nem nyújt, ha a szájat
vagy az orrot szabadon hagyja!
Ugyancsak lényeges, hogy a maszkviselés ne adjon hamis biztonságérzetet, hiszen
önmagában, rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés nélkül nem jelent kellő
védelmet.
A maszk viselésével, helyes használatával kapcsolatban bővebb tájékoztatást
talál a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján a Tájékoztatás a járványügyi készültségi
időszak alatt betartandó általános járványügyi megelőző szabályokról
linken
Kesztyű
A kesztyű használata a fogyasztók felé látványos, de élelmiszerbiztonsági
szempontból nem elvárt követelmény. Fontos figyelembe venni, hogy a kesztyű
használata nem helyettesíti a kézmosást! A kesztyű viseléssel kapcsolatosan
megjegyezzük, hogy azokat az NNK járványügyi szempontból nem tartja előnyös
megoldásnak, tekintettel arra, hogy a dolgozóknak álbiztonságot nyújt és nem
történik meg azok gyakori cseréje. A kesztyű viselése esetén a gyakori kézmosás
és kézfertőtlenítés is elmaradhat, amivel lehetőség nyílik a fertőzés
továbbadására.
A kesztyű használat helyett javasolt a gyakori és megfelelően elvégzett kézmosás és kézfertőtlenítés fontosságára felhívni a dolgozók figyelmét. Az ehhez szükséges felszerelést (hideg, meleg folyóvízellátás, szappan, virucid hatásspektrummal is rendelkező kézfertőtlenítő szer, egyszer használatos papír kéztörlő, fedeles, kézzel érintés nélkül nyitható, műagyag zsákkal bélelt hulladékgyűjtő edény) folyamatosan biztosítani kell. A kézmosók folyamatos tisztántartásáról is gondoskodni kell.
Forrás: nebih.hu