Hír
2020. november 26.

Csípős orvosság

Régen gyógyító tulajdonságai miatt ismerték, ma már inkább fűszerként használjuk, de a torma még mindig praktikus és olcsó "orvosság". Gyökeréből tinktúrákat, szirupot, bort, ecetet, lisztet vagy macerált oldatot is készítenek.

A torma évelő, jellegzetes csípős ízű gyógy- és fűszernövény, amelyet ételek fűszerezéséhez, és a savanyúságok tartósításához használunk. Erős, maróan csípős ízű növény, ami fogyasztáskor égető érzést vált ki a torokban, az orrban és az orrmelléküregekben, ezért gyakran használják megfázás és légúti panaszok enyhítésére.

Kiváló gyulladáscsökkentőként a csípős illatú és ízű torma igazi orvosság a szervezet számára. Ideális vérszegénység, orrmelléküreg-gyulladás és hörghurut esetén. Az orvosok szerint azonban a szívbetegségben vagy az emésztőrendszeri rendellenességekben szenvedőknek kerülniük kell.

Ha túl sokat fogyasztunk ebből a fűszeres gyökérből, az irritálhatja a szájat, az orrot, vagy a gyomrot. Különösen azoknak okozhat problémát, akik gyomorfekélyben szenvednek, emésztési problémákkal vagy gyulladásos bélbetegséggel küzdenek.

A tormát mind a gasztronómiában, mind a természetes orvoslásban használják különféle betegségek kezelésére. Kétszer olyan gazdag C-vitaminban, mint a citrom, B-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz. Gyökere nyersen, reszelve is fogyasztható, salátákban vagy különféle ételekben, tinktúra vagy tormaecet formájában.

Forrás: filantropikum.com


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek