Koronavírus
2020. december 19.

Újabb intézkedések

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök a családok és a vállalkozások védelme érdekében a koronavírus járványhelyzet miatt.

Az emberi életek mellett a családok és a vállalkozások védelmében négy pontot is megfogalmazott a kormány:

  • A hitel-visszafizetési moratóriumot változatlan formában, fél évvel, 2021. július 1-jéig meghosszabbítják. A meghosszabbítás automatikus, csak azoknak kell keresniük a bankjukat, akik a moratórium ellenére törleszteni akarnak.
  • A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárása kényszerülő vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának átvállalásával, illetve elengedésével támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a tevékenységüket szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra.
  • A közepes vállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik. A miniszterelnök azt mondta, ezek a vállalkozások a legsérülékenyebbek a járvány idején, és ők adják a legtöbb munkahelyet. Az iparűzési adó az önkormányzatokhoz folyik be, a kormányfő bejelentése szerint támogatást azonban biztosan csak a 25 ezer fő alatti települések kapnak. A nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át.
  • A gyermeket nevelő és a gyermeket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitel segíti. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végén vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Forrás: 24.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek