Hír
2021. január 16.

Beköszöntött a tél

Januárban megérkezett a havazás, ennek minden örömével és gondjával együtt. A havazást követő hóeltakarítás és síkosságmentesítés az önkormányzatok önként vállalt feladatai közé tartozik.

Az önként vállalat feladatellátás keretében az önkormányzat maga határozza meg - anyagi lehetőségeitől és az igényektől függően-, mely feladatokat, milyen mértékben és módon lát el. Értelmezve, ha a feladatra van igény és pénz is, akkor lesz, ha nincs, akkor nem. Ha kevesebb a forrás, akkor ezeken az önként vállalt feladatokon lehet változtatni. Nem feltétlenül megszűntetéssel, hanem módosítással vagy csökkentéssel.

A köztisztaság érdekében a helyi közutak, közterületek, parkok fenntartásáról való gondoskodás is önként vállalt feladat. A tisztán látás végett érdemes betekinteni a költségvetés számaiba. Ez korábban is nyilvános volt, csak amíg zavartalan volt a szolgáltatás, kevesen foglalkoztak vele.

Az útfenntartás költségein belül tavaly 11 millió forintot költhetett a város a téli útüzemeltetésre, ez a szám idén jelentősen csökkent, 5,67 millió forint a terv. A hideg napok beköszöntével az OIH Zrt munkatársai megkezdték a téli munkálatokat. Január első két hetében 19 tonna szóróanyag került az utakra, a gépek összesen 10 órát fordítottak az utak és 24 órát a járdák hó- és síkosságmentesítésére, miközben a járdák, buszmegállók kézi síkosságmentesítésén a munkások összesen 148 munkaórát dolgoztak. Mindez az önkormányzatnak eddig 2.641.000 forintjába került, ami az éves tervezet 47%-át jelenti.

A kollégák ezután is meg fognak mindent tenni annak érdekében, hogy az utak, járdák a lehető legjobb állapotban legyenek. De a forrásokat előbb azokra a területekre kell fordítani, amit kötelező ellátni: a szociális és egészségügyi feladatokra, a bölcsőde és óvoda működtetésére, a közvilágításra. Ha marad pénzkeret, abból valósulhatnak meg az önként vállalt feladatok.

Fotó: illusztráció


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek