Tengernyi bajra jelent gyógyírt a rozmaring
Intenzív és összetéveszthetetlen aromájának köszönhetően a rozmaringot általában arra használják, hogy extra ízt adjon a halaknak, vörös húsoknak, burgonyás ételeknek és néhány levesnek. Pedig a rozmaring nem csak fűszernövény, illatos gyógynövény is. Használható teában, illóolajként vagy folyékony kivonatként.
A rozmaringnak számos egészségügyi előnye van. Jó vas-, kalcium-, valamint A-, C- és B-6-vitamin-forrásként évszázadok óta használják gyógyászati célokra. Erősíti a szívet, védi az agyat, megakadályozza a rákot és csökkenti a duzzanatot - írja a flushinghospital.org.
- Gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő vegyületek forrása, amik elősegítik az immunrendszer működését és javítják a vérkeringést.
- Javíthatja a memória teljesítményét és minőségét. Fokozza az éberséget, az intelligencia és az összpontosítás képessége is növekszik a hatására. Egy brit tanulmány szerint a fűszer fogyasztása lassíthatja az Alzheimer-kór kialakulását.
- Aromája javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt és a szorongást.
- A gyógynövényt gyakran használják emésztési problémákra. Alkalmas a gyomorégés kezelésére, görcsoldó, szélhajtó, a máj és az epehólyag panaszaira is kiváló, valamint az étvágyat is növeli.
- Kifejezetten hatékony a bakteriális fertőzések ellen.
- A rozmaringban olyan vegyület található, ami méregtelenít és csökkenti a gyulladást, miközben gyógyítja az ízületi gyulladás tüneteit. Illóolaját használhatjuk a végtagjaink vérkeringésének javítására, és csillapítja az idegfájdalmat is.
- A rozmaringolajról ismert, hogy elősegíti a haj növekedését, megakadályozza a kopaszodást, a lassítja az őszülést, valamint a korpásodást és a száraz fejbőr kezelésére is alkalmas.
- A benne található tápanyagok segítenek megvédeni a bőrsejteket a nap és a szabad gyökök által gyakran okozott károsodásoktól.
A rozmaring belső fogyasztása teaként javasolt: 1 csészényi forrásban lévő vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi apróra vágott rozmaringlevelet, várjunk nagyjából 10-15 percet és szűrjük le. Naponta 3-4 csészényi ajánlott, legjobb ízesítés nélkül.
Forrás: Sokszínű Vidék