Évforduló
2021. február 01.

Civilek Napja

A Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte meg a Civilek Napjának. Az eseményről elsőként 1998-ban emlékeztek meg.

Azt szokták mondani, hogy jól és tisztességesen működik az a társadalom, amelyben civil szervezetek tevékenykednek. A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Csak a civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét. A nap célja tehát, hogy a ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat.

A civil társadalomhoz tartoznak a polgári kezdeményezések mindazon formái, amelyekben a polgárok önkéntesen vesznek részt érdekeik és értékeik megjelenítése, védelme érdekében, és amely kezdeményezések a döntéshozóktól, vagyis a politikusoktól függetlenül, autonóm módon működnek. Mindemellett fontos partnerei lehetnek az önkormányzatoknak, mert a lakosság széles rétegeit érik el, segíteni képesek a társadalmi problémák kezelésében, megoldásában, a közügyek formálásában.

Oroszlányban is számos civil szervezet működik, melyeket az önkormányzat erejéhez mérten pályázatokon keresztül támogat. Településünkön nagyon aktív és sokszínű a civil élet. Kulturális és sport szervezetek, tánccsoportok tucatjai működnek, lehetőséget adva arra, hogy a városban élők megtalálják azokat a közösségeket, melyekhez szívesen csatlakoznának. Legyen szó előadásokról, megemlékezésekről, szórakozásról, valamilyen hobbiról, érdekvédelemről, vagy mások segítéséről. Nincs olyan területe a városi életnek, ahol a civilek ne lennének jelen. Tevékenységükkel színesebbé, érdekesebbé és élhetőbbé teszik városunkat.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek