Hír
2021. február 02.

Globális veszélyt jelent a műanyagszemét

A pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot.

Az európai emberek növekvő klíma- és környezettudatossága ellenére még mindig túl sok műanyagot termel és használ a társadalom – állapította meg jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

A vizekben felhalmozódó maszkokról és egyszer használatos zacskókról készült felvételek hatására a koronavírus-járvány idején még inkább a figyelem középpontjába került a műanyagszemét problémája. Még ma is túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása. A műanyag okozta kihívások nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy termelői és fogyasztói rendszereink nem fenntarthatók.

A legjobb módszer a szakértők szerint egy körforgásban lévő műanyaggazdaság létrehozása lehet, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel és hasznosítják újra. A koppenhágai székhelyű szervezet jelentése szerint Európában, 2020-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak el. Ez a mennyiség viszonylag stabil, miközben más földrészeken folyamatosan növekszenek az értékek.

A szakértők szerint a pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot. Viszont éppen a járvány elleni védekezésben nagy szerepet játszik a műanyag: a maszkok jelentősen hozzájárulnak a vírus terjedésének megakadályozásához. Az éttermek egy része házhozszállítási szolgáltatásra állt át, amit többnyire műanyagból készült eldobható dobozokkal oldanak meg.

Megnövekedett az online vásárlások száma és így a házhoz szállított csomagok száma is. Mindezek veszélyeztethetik az Európai Unió műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek sikerét.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek