Évforduló
2021. February 04.

Rákellenes Világnap

A Nemzetközi Rákellenes Unió 2000 februárjában tartotta első világkongresszusát Párizsban, ahol február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánították. Ennek a napnak a célja, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világ összes embere szívében és gondolataiban helyet kapjon. A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban.

Évente csaknem 12 millióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Becslések szerint 2030-ra a daganatos megbetegedések száma 26 millióra nő világszerte, és évente 18 millió daganat okozta haláleset várható.

A rákkal való megküzdés alapja, hogy az embernek legyenek reális ismeretei. Mi magunk is sokat tehetünk önmagunk egészségéért. A világszerte diagnosztizált sok millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne. A megelőzés nagyon egyszerű dolgokat jelent. Az Európai Rákellenes Kódex valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint

 • minden 25-65 év közötti nő vegyen részt háromévente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen,
 • minden 45-65 év közötti nő menjen el kétévente mammográfiás emlőszűrésre,
 • továbbá panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrés,
 • és minden 50-70 év közötti embernek a vastagbélrák szűrés.

Ne feledjük a kínai szólást, amely a daganatos megbetegedésekre különösen igaz: "A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott".

Tegyünk egészségünkért, és vegyünk részt a szűrővizsgálatokon!


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek