Hír
2021. április 25.

Testvérvárosok Világnapja

Hatvannégy évvel ezelőtt, 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bois-ban alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO), ennek emlékére ünnepeljük minden év utolsó áprilisi vasárnapján a Testvérvárosok Világnapját.

Európában a testvérvárosok kialakításának gyakorlata a második világháború után kezdett el kibontakozni, hogy a földrajzilag távol eső települések a levelezőtársakhoz hasonló partneri-, kulturális kapcsolatot alakítsanak ki egymással, valamint az európai népeket közelebb hozza egymáshoz.

Általában ezek a szövetségek szimbolikus jelentésűek és inkább a kultúra, a turizmus, ifjúsági és sportkapcsolatok szintjén működnek, legkevésbé gazdasági vagy politikai jellegűek. Magyarországon a rendszerváltás előtt a városok főleg a „baráti országokban” kerestek maguknak „társakat”, de ez a felfogás azóta sokat lazult. Ma már a városok közti együttműködések több dimenzióban is folynak. A testvérvárosi kapcsolatokat 1989 óta az Európai Unió is támogatja.

Oroszlánynak hivatalosan négy testvérvárosa van: a finnországi Kuhmo, a lengyelországi Konskie, a németországi Plochingen és a szlovákiai Vágsellye.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek