Önkormányzat
2021. május 04.

Lezárult a projekt

Oroszlány és Tatabánya között került kiépítésre 2019 októberére az Által-ér menti kerékpárút folytatásaként a TAVAINK-ÁLTAL című projekt keretében az Oroszlány-Tatabánya közötti kerékpárút, mely a két település ipari parkjait is összeköti. Az útvonal mentén Kecskéd és Környe településeken keresztül érhető el a két ipari város.

Az útvonal folytatásaként 2020-ban épült meg a Tatabányai Erőműi-tó menti szakasz is. A TAVAINK-ÁLTAL projekt zárásának időpontja 2021. május 3. volt, a projekthez elnyert támogatás összege 1.172.560.282 Ft. A projekt a Széchenyi2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Közel 13 km hosszúságú kerékpáros útvonal valósult meg a projekt keretében, mely 2020-ban már nagy népszerűségnek örvendett a használók körében. A projekt új irányokat nyit meg a települések közötti közlekedési szokásokban, mivel a nyomvonal nem érint különösebben nehéz terepet és a közúton gépjárművel csak jelentős kerülővel megközelíthető forgalomvonzó létesítményeket is összeköt (bevásárlóközpont, éttermek, szabadidős létesítmények, turisztikai célpontok).

A pályázat keretében településeket összekötő és településen belüli kerékpárforgalmi útvonal került kialakításra, mely többször keresztez országos közutat és vasútvonalat, ahol a biztonságos átkelés feltételeinek megteremtése is megvalósul (pld: kivilágítás, forgalomlassítás, felfestés). A projekt egyik nagy erénye, hogy letereli a kerékpáros forgalmat az igen jelentős gépjárműforgalommal és szűk keresztmetszeti paraméterekkel rendelkező 8119-es és 8135-ös közutakról, ezáltal a kerékpáros közlekedés feltételei jelentősen javultak a térségben. A 2021-es zárás oka a bonyolult tulajdonviszonyok rendezésének elhúzódása, mely végül az utolsó jóváhagyással is lezárult.

A kivitelezés során jelentős régészeti leletek is előkerültek a kecskédi szakaszon. A projekt keretében 11.635 méter aszfaltozott kerékpárút és 1.180 méter zúzottköves erdei, gazdasági útvonal került kiépítésre, mely a településeken kívül közvetlen bekötést biztosít a majki műemlék-együtteshez és az Oroszlányi Bányászati Múzeumhoz. Ezen helyszínek fejlesztése szintén uniós forrásból történik.

A pályázat keretében jelentős tömegeket megmozgató szemléletformáló tevékenység valósult meg, a kerékpárutat érintő korábbi és aktuális események az alábbi facebook oldalon követhetők: oroszlanybicout

A TOP-3.1.1-15-KO1-2016-00004 projektről bővebb információ ezen az oldalon olvasható.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek