Egészségünk fontos őre a hagyma
A hagyma nagyon közkedvelt növény, számtalan formában fogyasztható, és nagyon régóta használják gyógyító célokra is.
Már a Hyppolit a lakájban is megmondta a diétára fogott Schneider Mátyás, hogy ő bizony hagymát fog enni hagymával. És milyen jól tette.
A hagyma nagyon közkedvelt növény, számtalan formában fogyasztható, és nagyon régóta használják gyógyító célokra is. Van benne A-, B6-, C- és E-vitamin, kálium, vas, folsav, nátrium, és sok ásványi anyag, rost és természetes cukor. A vöröshagyma ugyan nem tartalmaz annyi értékes gyógyító anyagot, mint a fokhagyma, azért széles körben alkalmazzák különféle nyavalyák kúrálására mindkettőt.
A vöröshagyma jó a köhögés enyhítésére, a hurutos betegségek kezelésére, és az asztma ellen is használják. Újabban felfigyeltek az orvosok arra, hogy a vércukorszint helyreállításában is segíthet. A fokhagyma antibakteriális hatása miatt légúti megbetegedések kezelésében használatos, nyálkaoldó hatású. Jól kezelhető vele a meghűlés. Tágítja az ereket, csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő.
Azoknak, akik a vöröshagymát nyersen nem szeretik, érdemes héjában megsütve fogyasztaniuk. Így a hasznos anyagok mind megmaradnak, azonban a csípős, intenzív íz elmarad.
Forrás: Sokszínű Vidék