Hír
2021. május 15.

Az étcsokoládé jótékony hatásai

A csokoládé vitathatatlanul az emberiség legnagyobb kedvence. Évente nagyjából 7,2 millió tonna csokoládét fogyasztunk el világszerte. Az édes, tejes, különböző ízesítésű csokoládék viszont nem túl jó hírnek örvendnek. Magas cukortartalmuk és alacsony kakaótartalmuk miatt válnak bűnösen csábítóvá.

Ezzel szemben a sötét, azaz étcsokoládék kiváló hatással vannak testünkre és ezáltal lelkünkre is. Magas kakaótartalma miatt számtalan előnye van. A sötét csokoládé tartalmazza a legnagyobb százalékban a kakaó- szárazanyagot. 70-100% -os tartalmúak lehetnek, keverése kakaóvajjal és cukorral a százalék tartalomtól függ.

Az étcsokoládé meglepően tápláló, ezért a mérsékelt fogyasztás javasolt a 70-85%-os csokoládéból is, mert sok cukrot és telített zsírt tartalmaz, kalória tartalma is igen magas és számos antioxidánsokban is gazdag.

A magas vérnyomás olyannyira alattomos betegség, hogy sokan azt észre sem veszik, csak egy-egy rutin vizsgálat során derül rá fény. Hosszú távon a kezeletlen magas vérnyomás kiváló táptalaja a strokenak, látásvesztésnek, vesebetegségnek és a napjainkban egyre több figyelmet kapó demenciának is. A kakaó polifelon tartalmának köszönhetően napi pár kocka magas kakaótartalmú csokoládéval javíthatunk vérnyomásunkon is, az étcsokoládé ugyanis javítja a vérkeringést.

Ez a finomság csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegség kockázatát. A kakaótartalmú ételeket fogyasztó idős emberek körében lényegesen kevesebb az érrendszeri betegségben szenvedők köre. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkentheti más súlyos betegségek, mint például tüdőbetegség vagy rák kialakulásának kockázatát. Védi a bőrt az UV sugárzástól, növeli a bőrszövetekben a véráramlást és fokozza a bőr hidratálódását. Kedvező hatással van az agy vérellátására is.

Mivel nem tartalmaz semmilyen tejterméket egy jó minőségű magas kakaó-szárazanyagot tartalmazó csokoládé, így az íze sem az a tipikus nassolni való édes, tejes, krémes csokoládé. Ízvilága inkább a keserű és a sós kombinációjával gazdag. Nagyszerű módja az étcsokoládé kesernyés ízének élvezetesebbé tételére, hogy más ételekkel, italokkal együtt fogyasztjuk. Ilyen párosítás például a bor, sajt, dió félék, gyümölcsök, de fenséges ízpárosítás a fekete kávéval is.

Ha pedig egy igazán egészséges nasira vágyunk olvasszuk meg a fekete csokoládét gőz felett, adjunk hozzá néhány csepp mézet és aszalt gyümölcsökkel hintsük meg, majd egy szilikonos sütőpapírra spatulával kenjünk el, hagyjuk megdermedni és már fogyasztható is.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Takács Károly
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek