Betett az időjárás a szamócának
Tavaly május végétől indult a magyar szamóca szezonja, az idén várhatóan két hét csúszással kell számolni.
Az őstermelők nagy százaléka állítja: a szeszélyes időjárás, az utóbbi időszak kevés napsütése és a hűvös napok az okai annak, hogy az idei szezon június végéig is elhúzódhat. Így annak, aki a szabadföldön termesztett gyümölcsből fogyasztana, kicsit még várnia kell. Addig marad a boltban kapható import, de a piacon is lehet belőle vásárolni.
Az idei szamócaszezon alakulásáról jelenleg kevés a pontos információ, pillanatnyilag a szabadföldi termés nagyrészt csak most virágzik. A tavalyi nyitáshoz képest jó, ha csak két hetet késnek. A gyümölcs ára is kérdéses, több tényezőtől, elsősorban az időjárástól függ. A tavalyinál mindenesetre jóval magasabb árra kell számítani. Az elmúlt évben például átlagosan 1600 forint körül kínáltak egy kilogramm szamócát, a termelők szerint most reálisan 2000-ről lehetne indulni.
A fóliasátorban termett szamócát 3000 forint környékén tudják eladni, a nagy áruházláncokban az importált gyümölcs 1200 forint körül kapható kilónként, de vannak üzletek, ahol 800 forint az akciós ár.
Forrás: Sokszínű Vidék