Sport
2021. június 07.

Átalakul az oroszlányi labdarúgás

Jelentős változáson megy keresztül az oroszlányi utánpótlás és felnőtt labdarúgás. Az előzményekről, az okokról, valamint a távlati célokról Szabó Mihály alpolgármester adott tájékoztatót.

Az önkormányzat azért kívánt fellépni a helyi fociügyben, mert a komoly anyagi támogatás és a jelentős TAO bevételek mellett – más településekkel ellentétben - az infrastruktúra nem fejlődött, az utánpótlás létszáma és elfogadottsága mind a gyerekek felől, mind a szülők részéről egyre inkább csökkent. Összehasonlítva a sokkal szerényebb lehetőségekkel gazdálkodó egyesületeket, Oroszlány jóval el van maradva, nem beszélve arról, hogy itt volt egy olyan fejlesztési terv, ami most már 5 éve húzódik. A keretösszeg pedig, amit erre a célra a város fordítani tud, egyre csökken. Nem éreztük úgy, hogy a régi vezetőség ezeket a problémákat meg tudja oldali, ezért személyi változások is történtek.

Komoly probléma volt az is, hogy két labdarúgó egyesület volt idáig, az OSZE és az OUFC, akik között folyamatos volt súrlódás. Ezért is kívántuk egyesíteni a helyi labdarúgást, és az élére egy olyan vezetőt neveztünk ki Mészáros István személyében, aki képes az általunk elképzelt infrastrukturális fejlesztést levezényelni. Elhatároztuk, hogy ameddig ez nem jön létre, addig az önkormányzat nem nyújt anyagi támogatást részükre. A pandémiás helyzet miatt a lehetőségeink is csökkentek, lekerült a pénzügyi fősorról az összes sporttámogatás, és a sportcélú pályázaton is csak azok vehettek részt, akiknek nincs lehetőségük TAO bevételre.

A labdarúgás és a kosárlabda így a közvetlen támogatási sorokról lekerült. Azonban, ha szembe állítjuk a két sportágat, látni lehet, hogy a kosárlabda a működési TAO révén – amit a csarnok közműveire, bérleti díjakra tudtak összeszedni -, olyan támogatási rendszert teremtett magának, amiben az önkormányzat is rész tud venni. A labdarúgásnak ugyanezek a lehetőségeik – sőt, talán még jobbak is – megvannak, ennek ellenére azt láttuk, hogy az elszámolásnál az önkormányzati támogatás szinte csak személyi bérek kifizetésére lett fordítva. Ahogy egyre jobban kezdtük átvilágítani a helyzetet világossá vált, hogy bizony ez nem igazán volt indokolt, hiszen ekkora személyi állományra valójában nincs feltétlenül szükség.

Az utánpótlás esetében viszont szembetűnt, hogy ott valamilyen szinten a saját helyüket építik, szépítik a Fekete István Sportcentrumban. Gondolok itt a tornaterem hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, melyek az OUFC TAO keretének felhasználásával valósultak meg. Összehasonlításként, ha megnézzük a Chudik Lajos Sporttelep létesítményeit láthatjuk, hogy az utóbbi években ott inkább visszafejlődés történt. Van egy gyakorlatilag játékra alkalmatlan centerpálya, egy legelőnek kinéző edzőpálya, egy életveszélyes lelátó, melyek jól tükrözik a kialakult helyzetet. Ezen a tarthatatlan állapoton mindenképen változtatni akartunk.

Első nagy lépés a Puskás Akadémiával megkötött megállapodás, mely révén olyan plusz dolgot sikerült tenni az oroszlányi futball érdekébe, mely még vonzóbbá teszi azt a gyerekek számára, hiszen egy NB.1-es csapatnál edzhetnek, tornákon vehetnek részt, az ottani szakmai iránymutatásokat fogják alkalmazni nálunk az utánpótlás nevelésben. Az önkormányzat minden lehetőséget, ami Oroszlányban utánpótlás szinten a fejlődést biztosítja, igyekszik segíteni.

A felnőtt labdarúgás is fontos, azonban a csapat évek óta a megyei I. osztályban vegetál. Azt, hogy itt fizetésért focizzanak játékosok, az önkormányzat idáig sem támogatta és a jövőben sem fogja. Ez nem azt jelenti, hogy ha az egyesület előtudja teremteni azokat a feltételeket – szponzori és egyéb támogatásokat – akkor nem lehet magasabb osztályú csapat Oroszlányban. Ezt mi nem szeretnénk megakadályozni, csupán azt megszüntetni, hogy amit mi folyósítunk támogatást, az ne a gyerekekre legyen fordítva, hanem arra, hogy komoly fizetésekért ”megyei sztárok” szaladgáljanak a pályán.

Mi nem abban látjuk az eredményességet, hogy a csapat megyei szinten hogyan teljesít, hanem abban, hogy sok gyerek űzze ezt a sportot, s az oroszlányi gyerekek itt kezdjenek el focizni, nem a szomszédos településeken. És valójában azt tudnánk igazán támogatni, hogy a felnőtt csapat is helyiekből álljon. Azért legyen vonzó itt játszani, mert jó a hangulat, jó a közösség és lehetőség van Oroszlányban egy jó csapatban játszani.

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek van egy produktivitási mutatója. Ez egy kitűnő rendszer, mely mutatja, hogy egy adott klubnál milyen utánpótlás nevelés folyik. Aszerint pontozzák a játékosokat, hogy felsőbb osztályban, külföldön, vagy válogatott szinten hány játékpercet töltenek el. Itt figyelemmel kísérik a nevelő egyesületet is, és az is kap utánuk pontokat. Ez a lista 511 magyar klubot tartalmaz, melyen Oroszlány nem szerepel….! Az oroszlányi labdarúgásnak egyetlen egy pontot sem sikerült gyűjtenie az elmúlt 7 év alatt!

Ezen kívánunk változtatni a jövőben, melynek érdekében komoly feladatok várnak a helyi labdarúgás vezetőire. A pozitív irányváltáshoz az önkormányzat minden támogatást megad, de csak abban az esetben, ha tiszta viszonyok alakulnak ki a sportegyesületnél.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek