Brutálisan emelkedhet a hús ára
Komoly drágulás volt a takarmányoknál. A termelők az állataikat jelenleg 30-40 %-kal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest.
A súlyos drágulás komoly kihatással van a hústermékek árára. Az állattenyésztés jelenleg nagyon nehéz helyzetben van emiatt. Akik levágatják az állatot, azoknál még képződik valamennyi hasznon, de a tenyészállat-értékesítésnél aligha. Sajnos az a tapasztalat, hogy a tenyészállat attól nem lesz drágább, hogy 30 %-kal drágábban etetjük – mondta Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke.
Sokszor mondják, hogy a hazai termékek drágábbak, de ez így önmagában csak egy általánosítás. És ráadásul relatív is, hiszen fogyasztóként, az egészségünk érdekében a hazai termék összehasonlíthatatlanul többet érhet. Itthon azt a fajta fogyasztói magatartást kellene inkább elültetni, hogy az ár mellett mindig nézzük meg, honnan, milyen termelőtől származik az, amit venni készülünk. Ez zöldség-gyümölcs tekintetében éppen úgy igaz, mint a húsra vagy a tejre.
Forrás: startlap.hu