Kék hírek
2021. július 16.

Rendkívül sok a lakástűz

Az idei év első felében csaknem 4 ezer lakástűz volt hazánkban, azaz nagyjából 68 percenként kigyulladt egy otthon. A tűzesetek egy része sajnos tragikus kimenetelű volt, számos sérüléssel járó eset mellett átlagosan minden ötödik nap a tűz vagy a füst áldozatává vált egy-egy ember.

Komárom-Esztergom megyében 105 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, egy esetben halálos áldozatot követelt a tűzeset. A lakástüzeknél sérülést szenvedettek száma 13 volt az év első hat hónapjában.

A lakástüzek során összesen 47 ezer négyzetméternyi otthon vált a tűz martalékává, gyakran olyan mértékű kár keletkezett, hogy az otthonok lakhatatlanná váltak. Az idei lakástüzek nagy számához hozzájárult a hideg tél és a hűvös tavasz, valamint a járvány, amelynek következtében az emberek a megszokottnál több időt töltöttek otthon. A home office és az online oktatás hónapjaiban sokkal több műszaki eszközt használt mindenki, és a régi elektromos vezetékek sok esetben nem bírták a megnövekedett terhelést. Nemcsak a túlterhelt hálózat vezetett lakástűzhöz, hanem a tűzhelyen felejtett étel, a cigaretta, nyílt láng figyelmetlen kezelése, de sokszor elég volt a lakástűzhöz az elavult fűtés is. A tűzesetek leggyakoribb kiindulási helye a konyha, illetve a hálószoba és a nappali volt.

Szerencsére a lakástüzek kis odafigyeléssel és legalább egy, de inkább több füstérzékelő használatával könnyedén megelőzhetőek, pár ezer forintos beruházással életeket és milliós értékeket lehet megmenteni. A kéménytüzek is jelentős számban veszélyeztetik otthonunkat, amelyeket megfelelő tüzeléssel és a kémények rendszeres ellenőrzésével, tisztításával el lehet kerülni.

Forrás: katasztrofavedelem.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek