Hír
2021. July 18.

A görögdinnye hatásai

Sokan nem is tudják, hogy a nyár sláger gyümölcse valójában – termesztéstechnikailag - zöldség, és a tökfélék közé tartozik.

A görögdinnyének közel 90 százaléka víz, számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A gyümölcsben lévő karotin a szervezetben A-vitaminná alakul. A dinnyében lévő C- és E-vitamin pedig segíti az egészséges vérkeringést, rugalmasan tartja a kötőszöveteket, míg a benne lévő B-vitamin a bőr, a haj és a köröm szépségét segíti.

Folsavtartalma miatt a kismamáknak kifejezetten ajánlott, mivel az létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges fejlődéséhez. Az említett magas víztartalma miatt sok nem kívánatos anyagot kimos a szervezetből: kitisztítja a veséket és az emésztőrendszert, általánosan méregteleníti az egész szervezetet. Mivel 100 gramm görögdinnyében mindössze 30 kalória van és csak 8 gramm szénhidrát, így ideális segítője lehet a fogyókúrának. Előnye, hogy nagy mennyiséget ehetünk belőle anélkül, hogy híznánk, mivel igen laktató.

A görögdinnye nagy arányban tartalmaz likopint, amely számos szív- és érrendszeri betegség megelőzésében kulcsszerepet játszik. Emellett antioxidáns-tulajdonságának köszönhetően a daganatos betegségek, a rák megelőzéséért is sokat tesz, segíti az immunrendszer megfelelő működését és az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek