Hír
2021. augusztus 21.

Koszorúzás a Millenniumi emlékműnél

Augusztus 20-án, az ünnepi testületi ülést követően a Millenniumi emlékműnél folytatódott a megemlékezés Oroszlányban.

Nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklése után Lazók Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. "Történelmileg hazánk államisága és európai elfogadtatása fűződik Szent István királyunk nevéhez. A közösségnek többet nyújtva, mint attól elvárva lett olyan uralkodói példaképpé, akit a világ is szentként tisztel. A régi időkben az egymásra utalt emberi közösségek, népek és országok sorsa attól függött, hogy vezetőjük miként irányította a rábízottak életének folyását. Jó királyok, uralkodók alatt felvirágzott az élet, alkalmatlan fejedelmek tönkretették népüket. Tény, hogy a mi népünk európaiságának küszöbén olyan vezetőt kapott a gondviseléstől, aki nemcsak birtokolta a rábízott hatalmat, de élt is vele, nemzetünk javára.

Szent István azt a fundamentumot adta meg, amire azóta is építkezünk, ahol több mint ezer évvel ezelőtt közös otthonunk alapkövét rakta le az uralkodó. Az ősi pogány gazdasági és társadalmi rendet, valamint az akkori hiedelemvilágot szüntette meg, a társadalom zömének mindennapi életét bolygatta meg, új társadalmi viszonyokat, új értékrendet vezetett be.

Szent István tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak. Sok évszázaddal később, nemzetünk sorsának egy nagy fordulópontján így fogalmazta ezt meg a legnagyobb magyar, Széchenyi István: "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen."

Erre a szemléletmódra van talán legnagyobb szükség a mai Magyarországon. Csakis egyetértésben lehet hatékonyan, tiszta szívvel dolgozni családért, hazáért, városért, s csakis így lehet tiszta szívvel, őszintén együtt ünnepelni, méltón az elődökhöz, méltón Szent István királyunkhoz" – emlékeztetett a városvezető.

A szónoklat után az új búzából készült kenyeret Farkas Etelka evangélikus lelkész, Nagy Péter református lelkész és Kutschi András katolikus prépost áldotta, szentelte meg.

A rendezvény zárásaként az önkormányzat, politikai, civil és társadalmi szervezetek, intézmények képviselői helyezték el az tisztelet koszorúit az emlékmű talapzatánál.

Az eseményen készült fotókat itt tekinthetik meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2021/08/20/augusztus-20i-koszoruzas


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek