Padlizsán, a sokoldalú egészségbomba
A padlizsánt, vagy kevésbé ismert formája után kapott nevén tojásgyümölcsöt rengeteg étel elkészítéséhez használják alapanyagként világszerte. Hivatalosan a gyümölcsök családjába tartozik, méretében és színében pedig rendkívül sok fajtája van. Bár a legtöbben csak a lila termést ismerik, lehet piros, zöld, de akár fekete is.
Már kis mennyiségben is rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. A padlizsán rosttartalma igen magas, ami azért fontos, mert a rostok lassítják az emésztés sebességét és a cukor felszívódását a szervezetben. A benne fellelhető polifenol csökkenti a cukorfelszívódást, miközben növeli az inzulinszekréciót, azaz szabályozza a vér glukózszintjét. Összességében kijelenthető, hogy a cukorbetegek diétájának egyik alap összetevője a lila gyümölcs.
Alacsony a kalóriatartalma, így beilleszthető tulajdonképpen bármilyen fogyókúrába. Mivel a rostok lassan emésztődnek meg, elősegítik a telítettségi és a jóllakottsági érzést, csökkentve ezáltal a kalóriabevitelt.
Forrás: Sokszínű Vidék