Egészség
2021. September 11.

Padlizsán, a sokoldalú egészségbomba

A padlizsánt, vagy kevésbé ismert formája után kapott nevén tojásgyümölcsöt rengeteg étel elkészítéséhez használják alapanyagként világszerte. Hivatalosan a gyümölcsök családjába tartozik, méretében és színében pedig rendkívül sok fajtája van. Bár a legtöbben csak a lila termést ismerik, lehet piros, zöld, de akár fekete is.

Már kis mennyiségben is rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. A padlizsán rosttartalma igen magas, ami azért fontos, mert a rostok lassítják az emésztés sebességét és a cukor felszívódását a szervezetben. A benne fellelhető polifenol csökkenti a cukorfelszívódást, miközben növeli az inzulinszekréciót, azaz szabályozza a vér glukózszintjét. Összességében kijelenthető, hogy a cukorbetegek diétájának egyik alap összetevője a lila gyümölcs.

Alacsony a kalóriatartalma, így beilleszthető tulajdonképpen bármilyen fogyókúrába. Mivel a rostok lassan emésztődnek meg, elősegítik a telítettségi és a jóllakottsági érzést, csökkentve ezáltal a kalóriabevitelt.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek