Hír
2021. október 19.

Aki gyümölcsfát ültet kertjébe, egész életében egészséget szüretelhet

Néhány gyümölcsfa elültetésével egészséges vitaminforrást biztosíthatunk az egész családnak.

Diótorta, almás lepény, aszalt szilvával töltött pulykamell, hideg meggykeszőce – pillanatok alatt összefut szánkban a nyál egy-egy ízletes étel hallatán. A receptek felkutatása mellett legnagyobb fejtörést rendszerint a friss, egészséges alapanyagok beszerzése jelenti legtöbbünk számára. Kertünkben ezért is célszerű átgondolni néhány szép gyümölcsfa telepítését.

Vidéki tájaink falusi, tanyasi portáinak évszázadok óta tisztelt alakja a diófa. Ágain ezerszám teremnek a csodálatos gyümölcsök, ősidőktől fogva termékenységi jelkép. Kemény héjba zárt, ízletes gyümölcsét őseink sokoldalúan hasznosították, napjainkban a gyógyászatban újra felfedezték kedvező élettani hatásait. Termését nemcsak nyersen fogyaszthatjuk, préseléssel kinyert olaját a konyhában használjuk. A szárított diólevélből készült főzet a vérerek falát erősíti, csökkenti a koleszterin szintet, ezért cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott. Vannak olyan gyógyítók, akik szerint az agyműködést serkenti a dióbél rendszeres fogyasztása, népi gyógyászaink pedig rák gyógyítására, megelőzésére javasolják. Vértisztító, serkenti a máj tevékenységét, salaktalanító hatású, elősegíti az emésztést, valódi csodaszer.

Számtalan ősi mítosz és jelkép kapcsolódik az ízletes almához. A Bibliában a tudás és a bűnbeesés gyümölcse, a görög mitológiában pedig Parisz a legszebb istennőnek, Aphroditének ítélte oda az aranyalmát. Magyar népmeséinknek gyakori szereplője a varázslatos almafa. Szerte a világon hétezer almafajtát ismernek, hazánkban az egyik legnépszerűbb gyümölcs, szinte minden házi kertben megtalálható. A konyhában jól ismert alapanyag, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak előszeretettel használjuk, nem utolsósorban ízletes, közkedvelt sütemények készülnek belőle. Teáját hurutok, bélgondok ellen javasolják, gyümölcse nyersen számtalan betegség megelőzésében kulcsfontosságú. Frissen facsart leve az agyműködést segíti. Jeles írónk, Márai Sándor egyik könyvében ébredés után, éhgyomorra javasolja a reszelt alma fogyasztását.

Könnyen termeszthető, ezért is rendkívül népszerű gyümölcs a meggy, vidéki utcákon úton-útfélen belé botlunk. Megfelelő környezeti viszonyok mellett egy érdi bőtermő már három évesen tíz-tizenöt kiló gyümölccsel ajándékozhat meg bennünket. A gyümölcs június első napjaiban már szedhető, ezért mindenképpen célszerű csemetéjét kertünkbe ültetnünk. Pompás mártást és ízletes süteményeket készíthetünk belőle. Egy forró nyári napon lehűtött meggyleves, vagy a családi ebédet lezáró porcukrozott meggyes pite sokak kedvenc eledele.

Sokfelé tréfásan csak pálinkafa névvel illetik a szilvafát. Egy szakszerűen gondozott szilvafa évi fél mázsa termést is hozhat, mégis, Magyarországon átlagosan 6-7 kilónyit fogyasztunk belőle csupán. Bár a hagyományos, magyar konyha sokoldalúan használja, mégsem ez ugrik be először a kékeslila gyümölcsünkről. Világhírű szatmári szilvapálinkánk mellett köztudott, hogy cefréje országosan is egyik legelterjedtebb alapanyaga párlatainknak. Aszalványát sütemények mellett húsos ételekben is felhasználhatjuk.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek