Koronavírus
2021. október 29.

Új rendelet a maszkviselés és a kötelező oltás szabályairól

A Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amelyben azok a szigorítások szerepelnek, melyeket a kormány csütörtökön jelentett be.

Három korlátozásról döntött a kormány a koronavírus járvány felívelő negyedik hulláma miatt.

November 1-től maszkot kell majd viselni a közösségi közlekedési eszközökön.

A rendelet alapján a maszkviselés, ahogy korábban is, nem csak a tömegközlekedésre, de a megállókra és a várótermekre, valamint azokra a területekre is kiterjed, ahol a dolgozók és az utasok közvetlenül kapcsolatba kerülnek egymással. Ez alól a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyek kivételek csak.

A munkaadók lehetőséget kapnak rá, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak.

A szabályozás az első két oltásra vonatkozik, az első oltást december 15-ig kell megkapni. A munkaadók által kötelezően előírható oltásban szerepel, hogy legalább 45 napot kell adni a munkavállalóknak arra, hogy beoltassák magukat, de ez a kétdózisú oltásoknak csak az első dózisára vonatkozik. Erről a munkáltató elektronikus úton vagy papíron tájékoztathat mindenkit. Ha orvosi szakvélemény van arról, hogy valakinek nem javasolják az oltást, akkor az mentességet kap.

Ha valaki nem oltatja be magát, a munkáltatója egy éves fizetés nélküli szabadságot rendelhet el számára, egy év leteltével pedig elbocsáthatja. Ha közben felveszi az oltást, a munkáltató azonnal köteles visszamondani a fizetés nélküli szabadságot.

Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben ezt a tilalmat az intézményvezetők rendelhetik el.

A rendelet 2021. november 1-től érvényes.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek