Hír
2021. november 02.

Az elhunytakra emlékeztek

Halottak napja alkalmából ökumenikus istentisztelettel és közös gyetyagyújtással egybekötött megemlékezésre került sor hétfőn délután az oroszlányi temetőben.

Horváth Sándor megemlékező beszédében kiemelte: „Ma a család és a társadalom egyik legbensőségesebb ünnepe van. Mindegyikünké, hiszen valamennyiünknek vannak halottjai. Életünk csak velük lehet teljes, hiszen valaha ők is életünk részei voltak. Értük lobog a gyertya lángja, a nekünk hiányzókért. Rájuk gondolunk ma, a kegyelet napján valós, vagy jelképes fejfájuk mellett csendben megállva, lehajtott fővel. Ady Endre Halottak napján című versében így ír: - Halottja van mindannyiunknak, hisz percről-percre temetünk, vesztett remény mindenik percünk és gyászmenet az életünk. Sírhantolunk, gyászolunk mindig, temetkező szolgák vagyunk! Dobjuk el a tettető álcát: ma gyásznap van, ma sírhatunk!

A gondolatok után Kutschi András római katolikus prépost, Farkas Etelka evangélikus lelkész, Nagy Péter református lelkész tartott ökumenikus istentiszteletet, majd Salamon Gyöngyi verse, valamint az Evangélikus Kórus éneke következett. Ezt követően – csatlakozva az I. Országos Mindenszenteki Mécsesgyújtáshoz – az emlékezés fényeibe borult a ravatalozó előtere a bányász szimbólumot jelképező gyertyák gyújtásakor.

Manapság gyorsan igyekszünk szabadulni a fájó emlékektől, gyásztól, pedig kegyeleti kultúránk, hagyományaink mind azért alakultak ki, hogy a távozót méltón kísérjük utolsó földi útjára, míg az itt maradtak a rituálék segítségével könnyebben tudják feldolgozni veszteségüket. A közösségi mécsesgyújtás alkalmas a szeretet és emlékezés együttes megélésére.

A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. négy évvel ezelőtt szervezte meg először a különleges fényinstallációt. 2018-ban, Hódmezővásárhelyen gyúltak fel először a fények. A mécsesgyújtás ötlete tovább fejlődött, 2021-től országos eseménnyé nőtte ki magát.

November 1-jén már 15 helyszínen – köztük Oroszlányban - lobbantak fel az emlékezés lángjai a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezésében. Az egyesület minden résztvevő településnek 700 mécsest biztosított, amik a szabadtéri fényinstallációk alapjait képezték.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek