Hír
2021. november 26.

Közeleg a karácsony

Néha a legapróbb dolgokkal szerezhetjük a legnagyobb örömet. Karácsonykor egy egyszerű gasztroajándékkal is sikert arathatunk.

Nincs karácsony mézeskalács nélkül: ezt az ünnepi aprósüteményt viszonylag kevés alapanyagból, gyorsan össze lehet hozni. Manapság már a fűszereket sem kell hozzá méricskélni, elég egy mézeskalács fűszerkeverék. Bár a cél gyakran a kínálás és a dekoráció, a tojáshabbal megrajzolt, akár színezett kalácsokat ajándékként is átadhatjuk egy szép fémdobozban. Természetesen a mézeskalácson kívül dönthetünk más, hosszú ideig elálló aprósütemény mellett is. Érdemes a téli hangulatot idéző fűszerezést választani, vagyis fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, mert az ízek és illatok egyaránt hozzájárulnak az ünnepi érzéshez.

A karácsony állandó kellékei közül a szaloncukor sem hiányozhat. Házilag elkészíteni nem nagy ördöngösség, hiszen jó néhány szemet már 20 dkg csokoládéból is ki lehet hozni. Ha igazán finom szaloncukrot szeretnénk, 50 százalék kakaótartalmú csokoládénál ne adjuk alább. Maga a töltelék ezerféle lehet. Keverjünk ki a masszát darált mandulából, porcukorból, mandulaaromából, kevés víz hozzáadásával, és ízesítsük fahéjjal, gyömbérrel vagy lime levével. Majd ezt a masszát forgassuk a megolvasztott csokiba. Fóliába és díszpapírba csomagolva ebből a karácsonyi édességből is válhat igényes ajándék.

Azokat is meg tudjuk lepni egy izgalmas gasztroajándékkal, akik a zöldséget és gyümölcsöt többre értékelik a szaloncukornál. Ha az édes változat a befutó, kandírozzunk narancshéjat. A cukorszirupban kifőzött, megszárított narancshéj ízletes téli csemege, és sokáig eláll. Szintén finom ropogtatnivaló a gyümölcs- vagy a zöldségchips is. Ezek készülhetnek almából, banánból, ananászból, répából, sütőtökből, céklából, sőt, kelbimbóból is. Attól függően, hogy melyikről van szó, a sütőben történő szárítás után cukorral vagy sóval, és ízlésünknek megfelelő fűszerrel tehetjük izgalmassá az ízvilágot.

Ha úgy érezzük, szívesebben bíbelődnénk egy ital elkészítésével, mint egy zöldségchips sütésével, derítsük ki, ki milyen italnak örülne leginkább. A limoncelló, a közkedvelt kávés krémlikőrök, biztos siker, ám az ünnepet mégis talán egy mézeskalácslikőrrel tudjuk megkoronázni. Ajándéknak sem utolsó, ha egy jópofa csatos üvegbe töltjük, és az üveget díszpapírba csomagoljuk.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek