Hír
2021. december 13.

Ünnepeltek a szlovákok

Bővelkedett eseményekben az oroszlányi szlovákok idei éve, amit vasárnap délután zárt le a Rákóczi Kultúrotthonban a Szlovákok Napja.

Szeptemberben emlékeztek meg arról, hogy immár 320 éve érkeztek az első lakók a felvidékről a török uralom időszakában elnéptelenedett településünkre és megújították azt. A közelmúltban ünnepelte a Bránicka gyermek néptáncegyüttes fennállásának 10. évfordulóját, nyáron az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szabó Istvánné (Betka) Nemzetiségünkért Díjat vehetett át, amit októberben a szlovákiai Kozárovce díszpolgári kitüntetése koronázott meg.

Az ünnepi program a Bránicka együttes produkciójával vette kezdetét, majd a hagyományoknak megfelelően köszöntötték és kis meglepetéssel ajándékozták meg a városban élő, nyolcvanadik életévüket betöltött, szlovák ajkú polgárokat.

Lazók Zoltán ünnepi köszöntőjében arról szólt, hogy amikor a város turisztikai kiadványokat állít össze, vagy vendégeket kísérnek körbe, Oroszlány hagyományai között a bányászkodás mellett a szlovák emlékek kapják a legfőbb helyet. Két olyan meghatározó hagyomány a város életében, amelyek nélkül most nem állhatnánk itt. Ezért mindig hálával tartozunk majd.

- Ma pedig azon dolgoznak – méghozzá sikeresen – hogy ezt a 300 éves hagyományt minél pontosabban és minél hosszabb ideig megőrizzék. Ezt a sikert bizonyítja az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Szlovák Klub, a Tájház, a szlovák testvértelepülések, a szlovák tanfolyamok és utazások, a Kridlovka Fúvószenekar, a Bránicka Szlovák Gyermek Néptáncegyüttes. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizhessük az oroszlányi szlovákok kultúráját, és hogy a hazánkban, és városunkban élő szlovákok is minél otthonosabban érezhessék magukat nálunk – fogalmazott a polgármester.

Advent 3. vasárnapján a városvezető mellett Fátrai Márta díszpolgár és Szél Éva evangélikus lelkész gyújtotta meg a koszorú három gyertyáját, a továbbiakban pedig a kozárovcei Maticiar férfikórus szórakoztatta a Szlovákok Napjának vendégeit.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek